Sneh ochromil dopravu na celom Slovensku, pomáhať musí aj armáda!

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 15:19 • 2 min
Sneh ochromil dopravu na celom Slovensku, pomáhať musí aj armáda!

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy dnes na zasadnutí krízového štábu vyhlásilo najvyšší, tretí situačný stupeň na viacerých komunikáciách na území celého Slovenska. Ide o všetky cesty v Prešovskom kraji, cesty I. triedy v okresoch Trebišov a Rožňava, ako aj v okolí Komárna a Brezna. Dnes o tom informoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

slovakia

left justify in out

Obojsmerne neprejazdná je stále diaľnica D1 na úseku Poprad - Jánovce. Podľa informácií ministerstva tam uviazlo asi 40 kamiónov a osobné autá sú presmerovávané na paralelnú cestu I/18. "Ľuďom z uviaznutých áut poskytujú pomoc a podporu hasiči, záchranné zložky i pracovníci Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Žiadne deti sa tam v súčasnosti nenachádzajú," uviedol Kóňa. Okrem zasahujúcich hasičov a NDS boli o pomoc požiadané aj firmy disponujúce ťažkou technikou, potrebné mechanizmy ihneď vyrazili na cestu k miestu zásahu.

Krízový štáb rezortu dopravy zasadal o 8.30 h aj o 9.45 h. Pri poslednom rokovaní bol vyhlásený tretí situačný stupeň na všetkých cestách I. triedy v Prešovskom kraji a v okresoch Trebišov a Rožňava. Rovnaká situácia je aj na ceste I/63 na úseku Komárno - Báč a na ceste I/66 na úseku Brezno - Telgárt.

"Všetky uvedené cesty sú zafúkané a neprejazdné. Tvoria sa tam snehové jazyky a záveje. Okrem toho spôsobujú problémy padajúce stromy. Nasadili sme snehové pluhy a frézy, ako aj všetku dostupnú techniku," uviedol hovorca ministerstva dopravy. Podobná situácia je podľa jeho slov aj na cestách II. a III. triedy v Prešovskom kraji. O 12.00 h vyhlásilo MDVRR 3. situačný stupeň aj na všetkých cestách I. triedy v Košickom kraji.

Tretí situačný stupeň je stav najvyššej pohotovosti, keď sú v dôsledku pretrvávajúcej snehovej kalamity neprejazdné cesty a správca komunikácie nie je schopný udržať zjazdnosť vlastnými kapacitami, ani kapacitami zmluvných partnerov.

Situáciu, ktorá vznikla v dôsledku nepriaznivého počasia vdoprave pomáhajú riešiť aj vojaci. Podľa informácií ministra obrany SR Martina Glváča (Smer-SD) je v pohotovosti viac ako 300 vojakov a 150 kusov ťažkej techniky. "Vojaci pomáhajú pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity napríklad na ceste medzi Trebišovom a Sečovskou Poliankou," uviedol Glváč. Dodal, že v Trebišove a okolí sú v pohotovosti vojaci z trebišovského 21. zmiešaného práporu, ktorí uvoľňujú cesty pomocou ťažkej techniky, vrátane vyslobodzovacieho tanku, bojového vozidla pechoty a nákladného automobilu s radlicou a rýpadlom.

Príslušníci ozbrojených síl, konkrétne vojaci zo Ženijného práporu v Seredi zasahovali pri záchrannej akcii medzi obcami Kolárovo a Zemianska Olča, kde na snehom zasypanej ceste zostalo v autách uväznených niekoľko osôb. "Vojaci nasadili ťažké mechanizmy a pomocou pásového obojživelného transportéra prerazili cestu k zaviatym automobilom. Následne spolu s hasičmi vytiahli z priekopy jeden kamión a s našim ťahačom dve vozidlá, " informoval Glváč. Dodal, že situácia je v tejto oblasti už lepšia, keďže už nesneží a ustal aj vietor.

Uzavreté sú aj niektoré hraničné priechody

Hraničný priechod Čunovo - Rajka je momentálne uzatvorený pre nákladnú dopravu. Podľa informácií hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka tak rozhodlo Maďarsko na základe komplikovanej dopravnej situácie na svojom území.

"Z tohto istého dôvodu uzatvorí Slovensko hraničný priechod Brodské z Českej republiky na diaľnici D2," uviedol Jánošík.  Podľa informácií hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Petry Hráškovej sú z dôvodu zlého stavu vozoviek a hustého sneženia v niektorých krajoch Slovenska uzatvorené v smere na Slovensko všetky hraničné priechody na území Bratislavského kraja.

Uzávera sa týka vozidiel nad 7,5 tony smerujúcich cez územie Slovenska do ďalších krajín. "Nákladné vozidlá so slovenskými evidenčnými číslami, ktorých jazda končí na Slovensku budú môcť cez hranice prejsť," zdôraznila Hrášková.

Kvôli nezjazdnosti ciest u našich severných susedov budú nákladné autá smerujúce do Poľska cez Trstenú odstavené už pred tamojším hraničným priechodom. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline.

Cestné spojenie medzi Zakopaným a Krakovom je pre nákladné motorové vozidlá úplne neprejazdné. Dopravná polícia preto upozorňuje vodičov, aby v týchto nepriaznivých poveternostných podmienkach použili na cestu do Poľska iné hraničné priechody.

Pre zlé počasie uzavreli priechod Telgárt - Pusté Pole (Besník) v smere na Vernár, nakoľko je tu silný nárazový vietor a tvoria sa záveje. "Nevidno cestu, celá je zaviata," povedala dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková.

Pre poľadovicu, sneh a silný nárazový vietor sú uzavreté aj Donovaly pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica tiež informovalo, že Kremnické Bane sú už prejazdné pre všetky vozidlá v obidvoch smeroch.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona