Sneh, ľad a dážď - z Aljašky sa blíži do USA nebezpečná zimná búrka

NETKY.SK • 28 December 2015, 22:24 • 2 min
Sneh, ľad a dážď - z Aljašky sa blíži do USA nebezpečná zimná búrka

WASHINGTON - Rozsiahly poveternostný systém prinášajúci sneh, ľah a silný dážď bičoval dnes strednú časť Spojených štátov po víkendových výčinoch počasia, ktoré v siedmich amerických štátoch pripravili o život 43 ľudí.

slovakia

left justify in out

Intenzívne sneženie predpovedali meteorológovia na stredozápade od Kansasu po Michigan. A zmes dažďa a snehu avizovali v Pensylvánii, štáte New York a na severovýchode USA, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Uvedený poveternostný systém je zodpovedný za smrť najmenej 43 ľudí počas vianočného obdobia v dôsledku tornád, záplav a ďalších extrémov počasia.

 

Silné dažde vyvolali v nedeľu náhle záplavy v Illinois a Missouri, kde zahynulo 13 ľudí. V texaskom Dallase zabili tornáda v sobotu v noci podľa médií 11 ľudí. Celé obytné oblasti v blízkosti Dallasu premenili na trosky, vytvorili tam niekoľkokilometrový zničený koridor. V silných búrkach v troch juhoamerických štátoch - Mississippi, Tennessee a Arkansase - zomrelo na Prvý sviatok vianočný 17 ľudí. Dvoch ďalších mŕtvych oznámili v Alabame, informovala televízia ABC.

 

Rovnaký poveternostný systém priniesol do Nového Mexika sneh a spôsobil tam kalamitu. Mnohé cesty boli neprejazdné a miestami vznikli až dvojmetrové záveje.

 

Zatiaľ čo tornáda a dážď vznikli v dôsledku abnormálne teplého počasia, studený front prichádzajúci z Aljašky priniesol do Nového Mexika sneh.

 

Národná meteorologická služba dnes uviedla, že k stredozápadu a oblasti Veľkých jazier sa blíži drsné počasie so snehom, ľadom a intenzívnym dažďom. Pred zimnou búrkou varovala najmä Iowu, Wisconsin a časti priľahlých amerických štátov. Na pozore sa však majú mať aj obyvatelia New Yorku a ďalších štátov severovýchodu USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona