Sneh komplikuje situáciu na cestách

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:00 • 2 min
Sneh komplikuje situáciu na cestách

Sneh komplikuje situáciu na cestách - Zaujímavosti Počasie v našej oblasti ovplyvňuje teplý front. Obloha bude zamračená, na väčšine územia sneženie.

slovakia

left justify in out

imgPočasie v našej oblasti ovplyvňuje teplý front. Obloha bude zamračená, na väčšine územia sneženie. Teploty dnes dosiahnu -4 až 1 stupeň Celzia. 

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty -4 až -7 a najvyššie denné -2 až 1 stupeň Celzia. 

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty -5 až -10 a najvyššie denné -4 až 0 stupňov Celzia. 

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty -5 až -9 a najvyššie denné -4 až 0 stupňov Celzia. 

Počasie na horách 
Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -4 stupne Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -13 a najvyššia denná -3 stupne Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -16 a najvyššia denná -8 stupňov Celzia.




Donovaly pre kamióny uzavreli

Horský priechod Donovaly je kvôli sneženiu uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. Na ceste je vrstva snehu do piatich centimetrov. TASR informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák. Dodal, že v Banskej Bystrici momentálne husto sneží.

Horský priechod Šturec je zjazdný, nachádza sa tu tiež sneh do piatich centimetrov. Na Čertovici zatiaľ nesneží. Cesty v nižších polohách v okresoch Banská Bystrica a Brezno sú normálne prejazdné, treba si však tiež dať pozor na sneh, ktorý je na ceste do výšky troch centimetrov.

Vodiči by si mali dávať pozor na snehové záveje, jazyky a poľadovicu

Vodiči by mali byť dnes na cestách na celom Slovensku opatrní. Pre sneženie, ktoré zasiahlo viaceré oblasti krajiny, vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa. Tá sa týka západoslovenského a stredoslovenského regiónu. Miestami môže napadnúť od desať do 20 až 25 centimetrov nového snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) okrem toho varuje aj pred tvorbou snehový jazykov a závejov. Táto výstraha sa týka už aj severných oblastí východu SR. Miestami sa tiež môže tvoriť poľadovica. Situácia má byť rovnaká aj v utorok (15. 1.), pre ktorý sú tiež vydané výstrahy.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú podľa webu Slovenskej správy ciest (SSC) zjazdnost.sk zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, až na D2 Bratislava - Kúty, D1 Bratislava - Hlohovec a R1 Trnava - Tekovské Nemce, kde je na vozovkách vrstva čerstvého snehu do troch centimetrov. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov.

SSC okrem toho upozorňuje, že na cestách II. a III. triedy v okolí Kremnice, Nového Mesta nad Váhom, Moldavy nad Bodvou, Prievidze a Rožňavy sa miestami nachádza zľadovatený sneh. V okolí Bratislavy, Lozorna, Čataja a Zálužia pri Nitre je zase znížená viditeľnosť s dohľadnosťou do 100 metrov z dôvodu silného sneženia. Z rovnakej príčiny je pre vozidlá nad desať metrov uzatvorený Horský priechod Donovaly.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies