Sneh komplikuje dopravu na Slovensku: Ľudia hromžia na cestárov

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:33 • 2 min
Sneh komplikuje dopravu na Slovensku: Ľudia hromžia na cestárov

BRATISLAVA – V dôsledku veľmi nepriaznivých poveternostných podmienok sa na slovenských cestách komplikuje doprava.

slovakia

left justify in out

Horské priechody Šturec, Donovaly a Čertovica v Banskobystrickom kraji (BBSK) sú v súčasnosti prejazdné pre všetku dopravu. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

 

Spomínané horské priechody boli pre nákladnú dopravu uzavreté od predpoludnia. Ďalší postup bude podľa hovorkyne závisieť od vývoja počasia. „Ak sa zase rozosneží a situácia na cestách sa skomplikuje, opäť ich bude potrebné uzavrieť,“ konštatovala Faltániová.

 

„Až do zlepšenia poveternostných podmienok bude na cestách BBSK maximálny počet policajtov dopravnej, poriadkovej a železničnej polície,“ uviedla hovorkyňa s tým, že polícia vzhľadom na husté sneženie upozorňuje vodičov na zvýšenú opatrnosť a pozornosť pri jazde motorovými vozidlami. „Aj keď sú cesty priebežne upravované, odporúčame vodičom zvážiť jazdu do zlepšenia podmienok zjazdnosti komunikácií,“ dodala.

 

Polícia podľa jej slov aktuálne dokumentuje smrteľnú dopravnú nehodu dvoch kamiónov a osobného motorového vozidla na ceste I/71 pri obci Fiľakovské Kľačany. „Komunikácia je neprejazdná, obchádzková trasa vedie po ceste III. triedy cez obce Prša, Buzitka a Veľké Dravce. Premávka je riadená políciou,“ povedala hovorkyňa.

 

 

 

Ako informuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke, intenzívne nočné a predpoludňajšie sneženie na juhu BBSK spôsobilo, že na všetkých cestách regiónu sa miestami nachádza vrstva kašovitého alebo utlačeného snehu v hrúbke jedného až piatich centimetrov.

 

Najviac snehu je na ceste od Tisovca v okrese Rimavská Sobota do Muráňa v okrese Revúca a ďalej smerom na Červenú Skalu v okrese Brezno. Cestári v tomto úseku hlásia miestami kašovitý sneh hrubý štyri až päť centimetrov.

Kašovitá snehová vrstva hrubá jeden centimeter je podľa nich aj na hlavnom južnom ťahu od Kriváňa v okrese Detva po Ružovú Osadu na hranici okresov Lučenec a Rimavská Sobota. Rovnaká snehová situácia je miestami i na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom, v úseku od tohto mesta do obce Hrachovo či na ceste od Kráľa smerom na hraničný priechod do Maďarska v okrese Revúca.

 

Na cestnom ťahu z Lučenca do Veľkého Krtíša, ako aj z Lučenca do Fiľakova a ďalej smerom na hraničný priechod v Šiatorskej Bukovinke hlásia pracovníci SSC kašovitý sneh hrubý jeden až dva centimetre.

 

SHMÚ varuje pred poľadovicou, snežením, snehovými závejmi a vetrom

 

img

 

V okrese Levice husto sneží a tvorí sa poľadovica, cesty sú zjazdné

V celom okrese Levice od utorka (31.1.) nepretržite husto sneží a tvorí sa poľadovica. Ako TASR informoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest, strediska Levice, (RSÚC) Peter Drábik, všetky cesty okresu Levice sú zatiaľ zjazdné.

 

"Zhruba od včerajšieho obeda až do dnešného rána tu máme poľadovicu, pričom približne do 6.30 h nám tu intenzívne snežilo. Zatiaľ sú však všetky cesty zjazdné, dokonca prechádzam cez najhoršie úseky ako napríklad Veľký Ďur, časť Rohožnica," informoval Drábik s tým, že na cestách sa nachádza mierna vrstva snehu a celá technika RSÚC je v teréne. 

 

"Na cestách pracuje 24 sypačov a postupne nasadzujeme aj traktory, štyri honky a nakladače. Máme vonku všetko, dokonca aj zálohy," dodal s tým, žeby dnes husté sneženie malo prechádzať do dažďa, a tak by sa na cestách mal tvoriť hustý mokrý sneh.

 

V okrese Nové Zámky je dopravná situácia stabilná s výnimkou obce Kolta, kde sa ráno skrížil kamión. "Cesty sme začali posypávať od včerajšieho poobedia, keď začalo pršať, aby to nezamrzlo. Momentálne je menší problém v obci Kolta, kde sa spriečil prázdny kamión, no po jeho odtiahnutí bude všetko v poriadku. Všetky cesty v okrese Nové Zámky sú zjazdné," povedal vedúci RSÚC, strediska Nové Zámky, Valentín Gál, pričom je takisto celá ich technika v teréne.

 

Aj v Komárňanskom okrese je situácia zatiaľ stabilná. "Cesty sú posypané, sneh už nepadá. Na vozovkách sa nachádza tenká kašovitá vrstva snehu hrúbky maximálne jeden až 1,5 centimetra, no všetky cesty okresu Komárno sú zjazdné," vyjadril sa Ladislav Dombi, ktorý je poverený zastupovaním RSÚC, strediska Komárno.

 

Podľa jeho slov sa cesty v okrese Komárno posypávali v nočnej aj v rannej zmene. "Od rána vidím na cestách policajné hliadky, ktoré vodičov svojou jazdou brzdia. Pokladám to za dobrú spoluprácu polície s RSÚC," dodal, pričom Regionálna správa a údržba ciest, stredisko Komárno, má v teréne deväť posypových vozidiel. Podľa jeho ďalších slov traktory s radlicami zatiaľ nepoužili, pretože vrstva snehu zatiaľ nie je v takom stave, aby ich použitie malo efekt. Pristúpia však aj k odstráneniu súčasnej tenkej vrstvy kašovitého snehu na cestách.

 

Takto to vyzeralo ráno v Nitre

 

 
Železničná doprava na Orave je zastavená, pri Kraľovanoch padlo sedem lavín 
 

Železničná doprava na Orave v úseku medzi Kraľovanmi a Párnicou je úplne zastavená. Rovnako ako v januári ju dnes krátko pred 14.00 h zasypalo niekoľko lavín. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. "Železničná doprava je v spomínanom úseku až do odvolania zastavená. Približne 400-metrový úsek železničnej trate zasypalo sedem lavín, z toho najväčšia má dĺžku približne 20 metrov a vysoká je viac ako jeden meter. Na ich odstránenie zamestnanci ŽSR okamžite nasadili bager a koľajový pluh," uviedla s tým, že po odstránení nánosov snehu musia koľaj skontrolovať.

 

Vo chvíli, keď sa lavína uvoľnila, prechádzal po trati osobný vlak, avšak podarilo sa mu včas zastaviť. Železničná doprava by podľa nej mala byť obnovená ešte v priebehu dnešného dňa. "Závisí to aj od vývoja poveternostných podmienok," dodala Pavliková.

 

 

Prímestské autobusové linky majú pri ceste z Bratislavy meškanie

 

Autobusové linky prímestskej dopravy môžu mať v dnešnej popoludňajšej špičke pri ceste z Bratislavy výrazné meškanie. "Už v súčasnosti linky meškajú 20 až 40 minút," informovala Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, ktorá zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji. "K zdržaniu dochádza už pri vychádzaní z hlavného mesta, v uliciach Bratislavy. Obávame sa, že čas meškania môže dosiahnuť až jednu hodinu," uviedla Vozárová. Situáciu podľa jej slov nespôsobuje stav ciest, ale skôr komplikovaná situácia a správanie sa vodičov na cestách. V prípade bratislavskej MHD zatiaľ zdržania Dopravný podnik Bratislava (DPB) nehlási.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies