SND uvedie slovenskú premiéru baletu Esmeralda na výročie narodenia jeho tvorcu

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 18:29 • 2 min
SND uvedie slovenskú premiéru baletu Esmeralda na výročie narodenia jeho tvorcu

BRATISLAVA - Slovenskú premiéru klasického baletu Esmeralda uvedie Balet Slovenského národného divadla (SND) v nedeľu (11.3.). V tento deň zároveň uplynie 200 rokov od narodenia tanečníka a choreografa Mariusa Ivanoviča Petipu. Z jeho choreografie nevychádza len slovenská inscenácia Esmeralda, ale aj mnohých ďalších baletov vrátane Labutieho jazera alebo Luskáčika.

slovakia

left justify in out

"Hľadali sme titul, ktorý by bol zaujímavý, ktorý sme ešte nevideli v Bratislave a ktorý by bol mierou všetkých kvalít," vysvetlil riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský na tlačovej konferencii. Podľa neho je Petipa "najväčší choreograf klasických baletov, aký kedy bol". "To, že tieto diela prežili a hrajú ich po celom svete, sú najväčším dôkazom geniality tohto majstra," doplnila dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová.

 

Jeden z dvojice choreografov, Vasilij Medvedev, inscenoval Esmeraldu aj na scéne Veľkého divadla v Moskve. SND si túto scénu od ruského divadla požičalo. "Máme tú česť predstaviť divákom toto dielo v tej istej scéne, aká bola na veľkom javisku Boľšoj teatr," pochválila sa Gajdošová. Kostýmy sú zas z baletu berlínskej Štátnej opery a rovnako vychádzajú z pôvodných návrhov. Ako poznamenal choreograf Stanislav Fečo, snažia sa dosiahnuť čo najautentickejšiu verziu, "aby zlato v podobe baletného odkazu ostalo rýdze".

 

Do jedného predstavenia Esmeraldy sa zapojí okolo 230 ľudí, čo je jedným z dôvodov, prečo je ich do júna naplánovaných len päť. "Je to kolos," poznamenal Dolinský. Na príprave spolupracujú umelci z celého sveta, len v baletnom súbore sú tanečníci 17 národností.

 

SND v deň premiéry zároveň otvorí výstavu Francúzska noblesa a ruská veľkoleposť/Marius Petipa na slovenských baletných scénach. "Táto výstava je venovaná dvestému výročiu narodenia Mariusa Petipu a zároveň je storočnou cestou slovenského baletu," vysvetlila Gajdošová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona