SND uvedie prvé naštudovanie Eifman Balletu na Slovensku

NETKY.SK • 15 November 2017, 10:44 • 2 min
SND uvedie prvé naštudovanie Eifman Balletu na Slovensku

BRATISLAVA - Prvé slovenské naštudovanie diela svetoznámej osobnosti súčasného baletu Borisa Eifmana uvedie už tento týždeň naša prvá tanečná scéna. Ako informovalo Slovenské národné divadlo (SND), Balet SND pozýva na vrcholnú udalosť sezóny, na premiéru inscenácie Za hranicami hriechu / Bratia Karamazovovci. Premiéry sú v pláne v piatok 17. novembra o 19:00 a v sobotu 18. novembra o 19:00 v sále opery a baletu v novej budove národného divadla na Pribinovej ulici v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Inscenácia z repertoáru Eifman Balletu je v duchu tvorby Eifmana psychologickým baletom. „Ide o pokus vytvoriť tanečný ekvivalent k Dostojevského majstrovskému románu Bratia Karamazovovci, ktorý bol námetom inscenácie o deštruktívnych vášňach a o večnom súboji Boha a diabla. Prostredníctvom choreografického ponoru do duší hlavných postáv sledujeme dejové línie románu, ktorého hlavnou ideou je myšlienka: Ak Boh neexistuje, potom sú všetky veci v súlade s právom. Autor ju parafrázuje z pohľadu súčasnosti: Boh existuje a napriek tomu sa všetky veci dejú v súlade s právom,“ píše SND v anotácii k novinke.

Autorské dielo Eifmana, ktorý sa podpísal pod choreografiu, libreto a réžiu, hudobne naštudoval Branislav Kostka. Národné divadlo avizuje veľkolepú výpravu a strhujúcu choreografiu umocnenú kompozíciami od veľkých mien klasickej hudby 20. storočia - Richarda Wagnera, Modesta Petroviča Musorgského a Sergeja Rachmaninova. Publikum v hlavných postavách dramatického baletu uvidí „neopozerané“ tváre Baletu SND.

 

Ako píše PR manažérka SND Natália Jabůrková v novembrovom vydaní mesačníka SND Portál, „okrem sólistov Baletu SND Igora Leushina, Petra Dedinského a prvých sólistov Baletu SND Andreja Szaba, Artemyja Pyzhova a Konstantina Korotkova sa predstavia aj ďalší tanečníci, pre ktorých je tento titul prvou veľkou príležitosťou. Adrian Szelle je mladý a talentovaný tanečník, ktorý na pôde Baletu SND vstúpil do svojej druhej sezóny vo veľkom štýle. V balete Za hranicami hriechu stvárňuje najmladšieho brata Alexeja. Po prvý raz sa v titulnej úlohe predstaví aj dlhoročný člen Baletu SND Martin Kreml, ktorý stvárni postavu brata Ivana.“

 

Po premiérových uvedeniach je novinka do konca roka na programe 25. novembra a 16. decembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies