SND uvedie premiéru opery Arsilda od Antonia Vivaldiho

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 18:25 • 2 min
SND uvedie premiéru opery Arsilda od Antonia Vivaldiho

BRATISLAVA – Opera Slovenského národného divadla uvedie vo štvrtok 9. marca v novej divadelnej budove premiéru opery Antonia Vivaldiho s názvom Arsilda. Projekt je realizovaný v spolupráci Opery SND s festivalom Dni starej hudby, so spoločnosťou Gesamtkunstwerk a s divadlami Grand Theatre de Luxembourg, Opéra Royal de Versailles, Opéra de Lille a Theatre de Caen.

slovakia

left justify in out

Inscenáciu realizuje český režisér David Radok v hudobnom naštudovaní jednej z popredných osobností interpretácie starej hudby v Európe Václava Luksa, ktorý je zároveň dirigentom inscenácie. Výtvarníkom je Ivan Theimer, kostýmy navrhla Zuzana Ježková, choreografom je Andrea Miltnerová, editorom partitúry Giovanni Andrea Sechi.

 

V medzinárodnom obsadení účinkujú Olivia Vermeulen, Lucile Richardot, Kangmin Justin Kim, Fernando Guimaraes, Lisandro Abadie, slovenská sopranistka Lenka Máčiková, Helena Hozová, spoluúčinkuje Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704.

 

Premiéra novej inscenácie opery Arsilda od talianskeho barokového génia Antonia Vivaldiho je osobitným projektom, na ktorom spolupracuje Slovenské národné divadlo s viacerými zahraničnými divadlami. Uvedie ho zároveň v spolupráci s festivalom Dni starej hudby ako jeho súčasť v mimoriadnom termíne. Svojím významom inscenácia výrazne presahuje užší rámec pôsobnosti našej prvej opernej scény, keďže ide o prvé scénické predvedenie barokového hudobnodramatického diela s orchestrom hrajúcim na replikách starých hudobných nástrojov a so sólistami špecializujúcimi sa na interpretáciu starej hudby na Slovensku vôbec. Výnimočnosť dodáva projektu i skutočnosť, že ide o novodobú svetovú premiéru majstrovskej Vivaldiho opery, ponúkajúcu dielo navyše v jej pôvodnej, nikdy neuvedenej podobe.

 

Opera v troch dejstvách Arsilda patrí do prvej etapy opernej tvorby Antonia Vivaldiho, ktorý ako zrelý hudobník a skladateľ vstúpil na pôdu operného divadla vyzbrojený veľmi originálnym hudobným jazykom, nanajvýš slobodne a smelo zaobchádzajúc so žánrovými dobovými konvenciami. Jeho jazyk sa vyznačuje okrem príznačnej invencie a majstrovskej kompozičnej techniky i nezvyčajnou pestrosťou hudobných obrazov a inšpirácií. V spojení s osobitým libretom Domenica Lalliho vytvoril vo svojej Arsilde fascinujúci artefakt jedinečným spôsobom zrkadliaci posledný veľký záchvev veľkej éry kultúrnej a spoločenskej dominancie Benátok. Premiéru mala 27. októbra 1716 v benátskom Teatro Sant Angelo.

 

Po premiérovom uvedení diela v Opere SND sa inscenácia Vivaldiho opery v rovnakom interpretačnom obsadení vydá na cestu po viacerých európskych operných domoch, predovšetkým tých, ktoré sa podieľali na jej vzniku. Do Bratislavy sa vráti v jubilejnej sezóne 2019/2020. V obnovenom naštudovaní ako súčasť repertoáru sezóny sa tu stane exkluzívnou platformou prezentácie domáceho zázemia poučenej interpretácie starej hudby.

 

„Premiéru opery Arsilda od Antonia Vivaldiho považujem za celkom ojedinelý a osobitý projekt, na ktorom pracuje opera SND už dlhé obdobie. Je výnimočný z viacerých hľadísk, jednak je to prvé scénické uvedenie barokového diela na Slovensku s orchestrom, špecializujúcim sa na interpretáciu starej hudby, s medzinárodne renomovaným dirigentom Václavom Luksom, so svetoznámym režisérom Davidom Radokom. Je to príspevok opery v širšom kontexte do nášho divadelného a hudobného života, ktorým chcem jednak povzbudiť túto scénu, ktorá v zahraničí patrí k veľmi sledovaným a profilovým scénam, chceme trocha inšpirovať našu verejnosť v tejto repertoárovej oblasti,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami riaditeľ opery Slavomír Jakubek.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies