SND uvedie operno-baletnú premiéru hudobnej komédie M. Ravela Španielska hodinka

NETKY.SK • 19 September 2017, 18:10 • 2 min
SND uvedie operno-baletnú premiéru hudobnej komédie M. Ravela Španielska hodinka

BRATISLAVA – Opera a Balet Slovenského národného divadla (SND) pripravujú premiéru hudobnej komédie Maurice Ravela Španielska hodinka s baletom na motívy starogréckej mytológie Dafnis a Chloé. V historickej budove SND v Bratislave sa premiéra uskutoční 21. a 23. septembra.

slovakia

left justify in out

"Spoločné operno-baletné prieniky majú zmysel v našej dramaturgii a týmto predstavením v nich pokračujeme. Ravel je klasikom hudby 20. storočia, radíme ho do impresionizmu. Zanechal nám úžasnú farebnú hudbu, technicky elegantné prepracované partitúry. Obe jeho diela sú majstrovské a originálne," na dnešnej tlačovej konferencii konštatoval riaditeľ Opery SND Slavomír Jakubek.

 

Podľa dramaturga Martina Bendíka impresionizmus v opere je zvláštna a zriedkavá hudba aj úplne iný štýl spievania. Opernú literatúru daného obdobia reprezentuje pomerne málo dramatických diel. Aj to je dôvod, prečo sa SND rozhodlo predstaviť jednodejstvovú komédiu veľkého francúzskeho autora. Klasická komediálna zápletka s ukrývaním milenca v skrini je v jeho podaní šarmantným a pestrofarebným plátnom s novými zvukomalebnými odtieňmi, citlivo a výstižne reagujúcimi na úsmevné až groteskné situácie. Pri nich sa možno zabaviť aj vychutnať nevšednú krásu exkluzívnej hudobnej estetiky.

 

"Ravelovo dielo z roku 1907 je výzva pre režiséra. Komická opera je prekvapujúca na iných princípoch, dielo sa odohráva v hodinárstve. Autor vie dokonale spájať detaily, úžasne pointuje veci sofistikovanou harmóniou. On berie tie komické postavy vážne. Hudobno-dramaticky ich napĺňa kreovaním vzťahov, je tam veľa akcií. Kumšt sa veľmi dobre stretáva s remeslom," charakterizoval impresionistické dielo režisér Pavol Smolík.

 

Druhá časť predstavenia je súčasný balet na motívy starovekého románu Dafnis a Chloé. Má tri časti od detstva cez štúdium po dospelosť. Je inšpirovaný jedným z najkrajších zachovaných starovekých románov a autorka Reona Sato ho posúva do súčasnosti. Jej hrdinovia sú deti tejto doby so všetkými vymoženosťami a zároveň odcudzeniami. Ich spoločná cesta svetom detstva, nevinnosti, hier, úskaliami dospievania, úspechmi i rozčarovaniami.

 

"Chcem vniesť do diela vlastný príbeh aj príbeh mojich rovesníkov," zdôvodňuje autorka libreta a choreografka Reona Sato z Japonska, ktorá touto prvou réžiou vytvorila záverečnú prácu na Katedre tanečnej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Katedra sa podieľa na premiérovom predstavení.

 

Hudobné naštudovanie Ravelových skladieb realizoval brazílsky dirigent Vincius Kattah, ktorý sa s taktovkou bude striedať s naším dirigentom Mariánom Lejavom. Kostýmy pre Španielsku hodinku navrhla Ľudmila Várossová, pre Dafnis a Chloé Karolína Kamenská. Hodinársky objekt na javisku je dielo scénografa Mareka Hollého. Okrem mnohých tanečných a speváckych sólistov účinkujú aj zbory Opery a Baletu SND.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies