SND uvádza surrealistický večer so Zuzanou Fialovou a Danielom Fischerom

NETKY.SK • 19 November 2015, 15:12 • 2 min
SND uvádza surrealistický večer so Zuzanou Fialovou a Danielom Fischerom

BRATISLAVA – Slovenské národné divadlo uvádza dnes večer v Modrom salóne novej budovy premiéru inscenácie Modrý Fabry. Členovia činohry SND Zuzana Fialová a Daniel Fischer sa stanú súčasťou veľkolepej divadelnej avantgardy plnej nečakaných situácií a prekvapení.

slovakia

left justify in out

Obdobie slovenského nadrealizmu, ktorý úzko nadväzoval na francúzsky surrealizmus, sa vyznačovalo snahou uchopiť jednoduchosť prostredníctvom alogických princípov. Odklon od tradičného ponímania sveta, cielený na nadštandardné zaujatie meštiackej vrstvy, vytváral dojem prekvapujúceho pohľadu na krásu, ktorý sa diametrálne líšil od zaužívaného modelu nazerania na svet. Umelecký smer, ktorý bol vo svete reprezentovaný autormi ako André Breton či Guillaume Apollinaire, vyvolal záujem aj u slovenských spisovateľov. Aj keď bola inšpirácia surrealistami citeľná, slovenský nadrealizmus neobsahoval až takú mieru mimovoľného štýlu tvorby ako vo svete.

 

Za jedného z najvýraznejších autorov tohto obdobia sa pokladá aj slovenský spisovateľ Rudolf Fabry. Práve jeho kontroverzná básnická zbierka s názvom Uťaté ruky sa stala predlohou pre režiséra Jozefa Kolejáka a autora konceptu Vladimíra Jančeka, ktorí vytvorili inscenovanú verziu diela vtedajšou kritikou označovaného za provokáciu a výtržníctvo mladého básnika.

 

Najbližšie predstavenie inscenovanej verzie básnickej zbierky Rudolfa Fabryho Uťaté ruky je na programe 15. decembra. TASR informovalo tlačové oddelenie SND.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies