SNCF po tragickej nehode zastavila skúšky na trati TGV do Štrasburgu

NETKY.SK • 20 November 2015, 17:53 • 2 min
SNCF po tragickej nehode zastavila skúšky na trati TGV do Štrasburgu

PARÍŽ - Francúzska železničná spoločnosť SNCF zastavila skúšobné testovanie novej vysokorýchlostnej trate (TGV) z Paríža do Štrasburgu po tom, ako sa tam v sobotu vykoľajil v zákrute vo vysokej rýchlosti vlak a skončil čiastočne v priľahlom vodnom kanáli. Tragická nehoda si vyžiadala 11 ľudských životov a vynúti si odklad uvedenia trate do prevádzky, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Výkonný riaditeľ SNCF Guillaume Pepy dnes v televízii BFM povedal, že kým nebudú mať "jasnejší obrázok, skúšky prerušili". "Obnovíme ich, až keď budeme naisto vedieť, čo presne sa stalo," uviedol.

 

Avizoval však, že otvorenie nového úseku trate, ktoré bolo plánované na apríl 2016, bude odložené "o niekoľko týždňov alebo mesiacov v závislosti od výsledkov vyšetrovania".

 

Štátna železničná spoločnosť uviedla, že vo vlaku sa nachádzalo 53 ľudí, čo bolo viac, ako tam počas skúšobnej jazdy malo byť. Medzi cestujúcimi bolo aj niekoľko detí zamestnancov SNCF, ktoré boli medzi 42 zranenými, keď sa vlak zrútil 14. novembra z vyvýšenej sekcie na pole a do kanálu.

V kabíne rušňovodiča sa nachádzalo sedem ľudí, keď sa vlak v Eckwersheime neďaleko Štrasburgu vykoľajil.

 

Podľa predbežného vyšetrovania sa vlak vykoľajil v dôsledku neprimeranej rýchlosti. Do zákruty vošiel rýchlosťou 265 km/h namiesto maximálnych 176 km/h v danom úseku, povedal vo štvrtok šéf bezpečnosti SNCF Christian Cochet. Zdôraznil, že strojvodca mal "najmenej kilometer predtým" začať brzdiť.

Prokuratúra začne trestné stíhanie.

 

Havária spomalí výstavbu vysokorýchlostných tratí vo Francúzsku, ktoré sa nimi pýši. Paríž nimi chce podporiť hospodársky rast v regiónoch. Nová trasa TGV predlžuje líniu z Paríža do východného Francúzska a Nemecka.

 

Haváriu vlaku TGV na východe Francúzska zatienili teroristické útoky z predchádzajúceho večera v Paríži, pri ktorých islamskí džihádisti zabili najmenej 130 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies