Snahy dosiahnuť dohodu o zvýšení americké dlhového stropu stroskotali

NETKY.SK • 13 Október 2013, 09:58 • 2 min
Snahy dosiahnuť dohodu o zvýšení americké dlhového stropu stroskotali

WASHINGTON - Biely dom totiž odmietol návrh republikánov zo Snemovne reprezentantov a Senát zasa v hlasovaní zamietol plán demokratov.

slovakia

left justify in out

Snahy dosiahnuť dohodu o trvaní zvýšenia amerického dlhového stropu dnes vo Washingtone stroskotali, pretože Biely dom odmietol návrh republikánov zo Snemovne reprezentantov a Senát zasa v hlasovaní zamietol plán demokratov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Plán demokratov na zvýšenie dlhového stropu krajiny, ktoré by trvalo aj po začiatku budúceho roka 2014, Senát zamietol dnes už skôr. Nenazbieralo sa totiž 60 hlasov, potrebných na posunutie návrhu do ďalších fáz schvaľovania.

Každý republikán v hornej komore amerického Kongresu, ovládanej demokratmi, totiž hlasoval proti opatreniu.

Odmietnutie plánu hornou komorou prišlo v čase, keď predseda Snemovne reprezentantov John Boehner oznámil svojim kolegom republikánom z dolnej komory, že na stretnutí v Bielom dome sa nedosiahla žiadna dohoda o zvýšení dlhového stropu Spojených štátov a o ukončení čiastočnej odstávky vlády.

Republikáni zo snemovne navrhli dočasné zvýšenie dlhového stropu - ale iba na šesť týždňov a za určitých podmienok.

Takýto návrh by však znamenal návrat do slepej uličky, pretože krajina by práve v tom čase vstupovala do rušného obdobia nákupov pred sviatkami - a to je kľúčová časť roka pre všetkých obchodníkov.

Biely dom vyjadril sklamanie nad tým, že Senát neschválil návrh demokratov, aby zvýšenie federálneho dlhového stropu trvalo aj v roku 2014, nielen krátkych šesť týždňov, ako to navrhovali republikáni.

"Je poľutovaniahodné, že zdravý rozum, teda rozumné zvýšenie dlhového stropu navrhované demokratmi v Senáte, nedostal zelenú," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

"Tento návrh zákona by zmietol zo stola hrozbu platobnej neschopnosti Spojených štátov a poskytol by firmám a ekonomike našej krajiny istotu, ktorú potrebujeme," uvádzalo sa ďalej vo vyhlásení.

Na tlačovej konferencii po hlasovaní Senátu jeho demokratický líder Harry Reid povedal, že iný, kompromisný návrh republikánskej senátorky Susan Collinsovej - ktorý by predlžoval zvýšenie dlhového stropu na šesť mesiacov - "v tejto fáze nemá kam ísť".

Reid však uviedol, že mal dnes stretnutie s republikánskymi lídrami zo Senátu, na ich pozvanie, a bol to "veľmi pozitívny vývoj", ktorý by mohol priniesť "trochu útechy amerického ľudu" a "ľuďom celého sveta".

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval americký Kongres, aby vyriešil prebiehajúcu rozpočtovú krízu a krízu okolo dlhového stropu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies