Snaha o nábor vzdelaných cudzincov do Česka skončila fiaskom, firmy potrebujú remeselníkov

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 15:58 • 2 min
Snaha o nábor vzdelaných cudzincov do Česka skončila fiaskom, firmy potrebujú remeselníkov

PRAHA - V úsilí pomôcť firmám, ktoré trpia v dôsledku nedostatku zamestnancov, česká vláda povolila zamestnávateľom dovážať z Ukrajiny vysokoškolákov. Pilotný projekt sa však ukázal ako fiasko. Firmy totiž potrebujú najmä menej kvalifikované profesie, ako sú remeselníci, skúsení stavební robotníci alebo vodiči. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Dôvodom neúspechu projektu sú podľa firiem zle nastavené podmienky. Výsledkom je, že 46 českých podnikov požiadalo v rámci pilotného projektu len o 69 vysokoškolsky vzdelaných Ukrajincov. Kvóta, ktorú vláda určila na 500 zamestnancov ročne, sa tak naplnila len z necelých 14 %. Česká vláda preto minulý týždeň zmiernila niektoré podmienky - napríklad minimálna mzda pre dovezených pracovníkov nemusí byť 38.000 Kč (1403,61 eura), stačí priemerná mzda v odbore v danom kraji. A výslovne rozširuje projekt o zdravotnícke profesie.

 

Podľa prieskumu, ktorý robila tento rok Hospodářská komora ČR medzi svojimi členmi, by podniky boli schopné prijať 25.000 až 30.000 ľudí z cudziny. Aktuálne si v ČR hľadá zamestnanie takmer 400.000 ľudí, z toho 170.000 dlhšie ako rok. Ale medzi nimi si české firmy na 130.000 voľných pracovných miest nie sú schopné vybrať. "Máme veľké problémy získať kvalitných mladých robotníkov - nie sú učňovské školy, veľké percento ľudí ide na stredné školy s maturitou, nezískavajú manuálnu zručnosť," povedal Jiří Belinger, spolumajiteľ nymburskej firmy Vari, výrobcu malej poľnohospodárskej a záhradnej techniky.

 

České firmy by najviac potrebovali remeselníkov, stavebných robotníkov, vodičov, obrábačov, zváračov, nástrojárov či elektrikárov. Ministerstvá preto vypracovali návrh na rozšírenie projektu o 5000 Ukrajincov z týchto pracovných kategórií. Lenže vláda ho neschválila.

 

Prijímanie cudzincov z tretích krajín sa však nepáči odborom. Boja sa, že budú kaziť cenu práce. Podľa predsedu odborového zväzu ČMKOS Josefa Středulu české firmy nechcú českým nezamestnaným ponúknuť dostatočne vysoké mzdy, aby ich prilákali. "Špekulujú na nižšiu cenu práce, ktorú cudzinci akceptujú," je presvedčený Středula. Po 30 dňoch, počas ktorých české firmy musia voľnú pozíciu inzerovať na úrade práce, sa na pozíciu za 10.000 až 14.000 Kč v hrubom obyčajne nikto neprihlási. Potom môže firma na pozíciu zobrať cudzinca.

 

Podľa zamestnávateľov ale za situáciu môžu do určitej miery aj vysoké sociálne dávky. Ako uviedla viceprezidentka Hospodárskej komory ČR Irena Bartoňová Pálková, nedostatok ľudí vznikol aj preto, že Česko má veľmi otvorenú sociálnu náruč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies