Smútoční hostia prejavom vzdali hold expremiérovi Šaronovi

NETKY.SK • 13 Január 2014, 10:46 • 2 min
Smútoční hostia prejavom vzdali hold expremiérovi Šaronovi

JERUZALEM - Štátny rozlúčkový akt s izraelským expremiérom Arielom Šaronom sa dnes v Jeruzaleme začal minútou ticha a modlitbou kaddiš za mŕtvych, ktorú nad rakvou zahalenou izraelskou zástavou odriekali vojenskí rabíni.

slovakia

left justify in out

Hostí rozlúčkového aktu, ktorý sa koná na námestí pred izraelským parlamentom, vítali synovia zosnulého politika Gilad a Omri. 

Na Šaronov pohreb pricestovali delegácie z 20 krajín sveta. Spojené štáty zastupuje viceprezident Joe Biden, Britániu niekdajší predseda vlády Tony Blair. Prítomný je aj český premiér Jiří Rusnok, nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a predseda ruskej Štátnej dumy Sergej Naryškin. Slovensko zastupuje veľvyslanec v Izraeli Radovan Javorčík.

Izraelský prezident Šimon Peres vo svojej eulógii povedal, že "Arik bol priateľ, líder, generál. Bol plecom, o ktoré sa izraelský národ mohol oprieť". 

Peres uviedol, že Šaronov život je spätý s dejinami štátu, ktorému sa obetoval. Šaron bol podľa neho vždy schopný zahnať nebezpečenstvo, ale nikdy sa nevyhýbal prijímaniu rozhodnutí. "Prijal si rozhodnutie a prišiel ako víťaz," uviedol Peres. 

Premiér Benjamin Netanjahu označil Šarona za "jedného z najväčších generálov, akých kedy izraelský národ a ozbrojené sily mali". Pripomenul, že Šaron patril ku generácii zakladateľov štátu a ku generácii bojovníkov za jeho nezávislosť.

"Arik chápal, že v otázkach našej existencie a bezpečnosti musíme byť pevní. Týmto princípom zostaneme verní," vyhlásil Netanjahu. Avizoval, že Izrael bude pokračovať v boji proti terorizmu a za mier, ale zároveň bude chrániť svoju bezpečnosť. Upozornil, že Izrael sa bude všetkými spôsobmi snažiť zabrániť Iránu, aby nadobudol schopnosť vyzbrojovať sa jadrovými zbraňami. 

Okrem izraelských politikov Šaronovi vzdal hold aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý zosnulého spoznal pred 30 rokmi ako mladý senátor a podľa vlastných slov veľmi rýchlo pochopil, prečo má Šaron prezývku "buldozér".

"Bezpečnosť jeho národa bola vždy Arikovou neochvejnou misiou - neporušiteľným záväzkom pre budúcnosť Židov, či o 30 rokov alebo 300 rokov odteraz," uviedol Biden.

Šaronovo konanie vyvolávalo vášnivé polemiky, ale on sa vždy držal svojich zásad: šiel "za svojou Severkou" a sa od nej neodchýlil. "Jeho hviezdou bolo prežitie štátu Izrael a židovského národa," dodal Biden.

Na rozlúčkovom akte predniesol prejav aj britský expremiér Tony Blair, ako aj dvaja zástupcovia rodiny: Marit Danonová, ktorá bola Šaronovou osobnou sekretárkou, a Šimon Kahaner, ktorému Šaron kedysi velil v armáde. 

Blair pripomenul, že Šaron prijímal rozhodnutia, ktorého by od neho nikto nečakal. Mal na mysli Šaronom v roku 2005 nariadený odsun izraelských osadníkov a vojakov z pásma Gazy i založenie novej centristickej strany Kadima - plány s ňou narušila práve jeho osudná cievna mozgová príhoda.

Britský expremiér uviedol, že o Šaronovi sa často hovorí, že sa zmenil z "muža vojny na muža mieru". V skutočnosti sa nikdy nezmenil, zdôraznil Blair, ktorý je sprostredkovateľom pre Blízky východ. 

Keď bolo treba bojovať, Šaron bojoval, ale s rovnakým "železným odhodlaním" vstupoval aj do rokovacích sál, aby hľadal spôsob, ako dosiahnuť mier. Šaronovým strategických cieľom podľa Blaira bol mier pre budúce generácie Izraela. "V tom nikdy nezaváhal," zdôraznil Blair.  

Táto časť rozlúčkového ceremoniálu sa skončila približne na poludnie miestneho času. Potom sa začal prevoz rakvy na farmu Chavat Šikmim na juhu Izraela. V rámci presunu sa uskutoční ešte neverejná vojenská rozlúčka na Latrune - strategicky významnom pahorku, kde sa nachádza vojenská pevnosť. 

Latrun bol počas prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 miestom prudkých bojov, z ktorých Izraelčania vyšli ako porazení a lokalita pripadla Jordánsku. Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 ho však izraelskí vojaci bez väčších problémov dobyli. Na mieste sa nachádza pamätná tabuľa izraelským vojakom padlým vo všetkých vojnách. 

V súlade so želaním rodiny bude uloženie rakvy do zeme v blízkosti pozemkov rodinnej farmy otvorené pre verejnosť, i keď k samotnému hrobu sa dostanú len najbližší príbuzní a priatelia. Nad hrobom prehovoria obaja Šaronovi synovia, ako aj náčelník hlavného štábu izraelskej armády Benny Ganc.

Ariel Šaron, predseda izraelskej vlády z rokov 2001-06 a veterán prakticky všetkých vojen, ktoré Izrael vo svojich novodobých dejinách viedol, zomrel v sobotu vo veku 85 rokov po ôsmich rokoch strávených v kóme, do ktorej upadol v dôsledku cievnej mozgovej príhody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona