Smutné výročie mníchovskej tragédie Manchestru United

NETKY.SK • 6 Február 2017, 11:00 • 2 min
Smutné výročie mníchovskej tragédie Manchestru United

MANCHESTER - V pondelok 6. februára si futbalová verejnosť pripomína smutné 59. výročie tragédie v nemeckom Mníchove, kde v roku 1958 havarovalo lietadlo s hráčmi a realizačným tímom anglického klubu Manchester United.

slovakia

left justify in out

Zverenci vtedajšieho trénera United Matta Busbyho sa v osudný deň vracali zo stretnutia štvrťfinále Európskeho pohára proti Crvenej Zvezde Belehrad s medzipristátím v Mníchove na dočerpanie paliva. Išlo o rutinnú zastávku. Nanešťastie, nad Mníchovom boli nepriaznivé poveternostné podmienky.

 

Husto snežilo a aj zľadovatená pristávacia dráha prispela k tomu, že sa lietadlo trikrát pokúšalo vzlietnuť. Posledný pokus pilotov odlepiť sa od zeme sa stal posádke osudným. Zomrelo vtedy 23 zo 43 ľudí na palube vrátane ôsmich hráčov (Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor a Liam Whelan, Duncan Edwards skonal o niekoľko dní, pozn.).

 

Ako uvádzajú encyklopedické pramene, brankár United Harry Gregg nestratil po havárii duchaprítomnosť a napriek strachu z možnej explózie lietadla vytiahol z trosiek dvojicu Bobby Charlton a Dennis Viollet. Trénerovi Mattovi Busbymu sprvoti mníchovskí lekári nedávali veľkú nádej na prežitie a dokonca prijal sviatosť pomazania chorých. Po dvoch mesiacoch však opustil nemocnicu a pod jeho vedením v Manchestri vybudovali úplne nové mužstvo.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies