Smutná štatistika: Za desať mesiacov zomrelo na cestách takmer dvesto ľudí

NETKY.SK • 17 November 2016, 10:00 • 2 min
Smutná štatistika: Za desať mesiacov zomrelo na cestách takmer dvesto ľudí

BRATISLAVA - Za desať mesiacov tohto roka zahynulo na cestách 194 osôb. Medzi nimi bolo 130 vodičov a spolujazdcov, 53 chodcov a 11 cyklistov.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, vodiči najčastejšie porušili svoje povinnosti prekročením neprimeranej rýchlosti, okrem toho používali mnohí z nich telefón, čím nevenovali riadeniu vozidla stopercentnú pozornosť. Pod vplyvom alkoholu zavinilo nehodu 914 vodičov, 75 chodcov, 65 cyklistov a 31 motocyklistov. "Ak by sme analyzovali nehody podľa druhu vozidla, takmer šesťtisíc nehôd zavinili vodiči osobných vozidiel," uviedla Baloghová s tým, že nehodu spôsobilo aj 1 010 vodičov nákladných áut, motorkári a cyklisti takmer rovnako po vyše 300 nehôd a autobusári spôsobili 66 nehôd.

 

img

 

img

 

img

 

Na každú tretiu novembrovú nedeľu pripadá Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd, tento rok to bude v nedeľu 20. novembra. Cieľom je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale aj preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky porušenia zákona na cestách. Následky nezodpovedného správania na cestách "nemusíme znášať len sami, môžu sa dotknúť aj iných a zostať trvalé," dodala Baloghová. Pre pozostalých je náhla a nečakaná smrť blízkeho človeka emocionálne veľmi náročná a často traumatizujúca.

 

Tragická udalosť sa nedá vrátiť späť a nie je ľahké sa s ňou vyrovnať. Vyhľadať preto pomoc blízkych, priateľov alebo odborníkov nie je známkou slabosti, práve naopak. Na druhej strane by nám to však malo podľa Baloghovej pripomenúť aj našu smrteľnosť. Tento deň má byť teda nielen spomienkou na obete, ale hlavne ponaučením pre všetkých, ktorí sú účastníkmi cestnej premávky. V nedeľu 20. novembra sa preto uskutoční o 18-tej v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave svätá omša a o 19-tej pietna spomienka, ktorú bude viesť policajný duchovný Miroslav Galis. Pietne spomienky sa budú konať po celom Slovensku v katolíckych a evanjelických kostoloch. Prvýkrát sa Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd uskutočnil v roku 1993 vo Veľkej Británii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies