Smutná štatistika: Takmer polovici pracujúcich Slovákov hrozí na dôchodku chudoba

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 15:59 • 2 min
Smutná štatistika: Takmer polovici pracujúcich Slovákov hrozí na dôchodku chudoba

BRATISLAVA – Takmer polovici pracujúcich Slovákov hrozí v budúcnosti na dôchodku chudoba. Presvedčený je o tom Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

slovakia

left justify in out

"Slovensko má najnižšie výdavky na sociálnu starostlivosť. Preto môžeme deklarovať, že úloha štátu starať sa o ľudí je na Slovensku veľmi nízka, a preto bude potrebné tieto výdavky zvyšovať," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii odborník inštitútu Martin Halás. Dôvodom, prečo väčšine Slovákov na dôchodku hrozí chudoba, je najmä nízka mzda.

"Nízke mzdy sú generátorom chudoby do budúcnosti. Ohrozených je až 49,62 % pracujúcich do 700 eur mesačne. S príjmom pod 700 eur je v súčasnosti 605.000 žien a 542.000 mužov. Všetkým týmto pracujúcim po odchode do dôchodku bude pri súčasnom pomere 46 % medzi priemernou mzdou a priemerným dôchodkom v národnom hospodárstve vyplácaný dôchodok pod 325 eur, to znamená pod hranicou chudoby," vypočítal inštitút.

Za jedno z hlavných riešení považuje inštitút navýšenie minimálnej mzdy. "Mala by dosahovať 60 % zo sumy priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo by za minulý rok predstavovalo minimálnu mzdu 483 eur namiesto 327,20 eura," priblížil Halás. Okrem toho by mal štát do budúcnosti zaviesť pre všetkých seniorov aj inštitút minimálneho dôchodku. Nárok naň by mal mať každý po odpracovaní minimálne 35 rokov.

Boj s chudobou je aj jednou z kľúčových tém Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ktorá požaduje na tento rok zvýšenie úrovne minimálnej mzdy na 364,70 eura. Do tejto diskusie sa zapojili už aj zamestnávateľské organizácie. Tie sa však doteraz s odbormi na navýšení minimálnej mzdy nedohodli, rozhodnúť tak bude musieť nakoniec vláda. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripomína, že už vlani navrhovalo zvýšenie minimálnej mzdy a rovnako bude tento krok presadzovať aj v tomto roku. "Ale alarmujúci je fakt, že sa v posledných rokoch zvýšilo riziko chudoby práve u zamestnaných ľudí, alebo v rodinách, kde je aspoň jeden z rodičov zamestnaný," priblížil hovorca ministerstva Michal Stuška.

Aj preto sa rozhodol rezort podporiť myšlienku zavedenia minimálneho dôchodku pre pracujúcich ľudí. "Vnímame preto pozitívne, ak sa táto ambícia ministerstva práce stretáva aj s pozitívnym ohlasom u odbornej verejnosti. Na tejto problematike pracuje široká expertná skupina, keďže zavedenie minimálneho dôchodku je potrebné riešiť systémovo v kontexte všetkých reformných opatrení v systéme sociálneho zabezpečenia," dodal Stuška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies