Smutná štatistika: Slovák má o 42 % menej financií ako priemerný Európan!

NETKY.SK • 5 December 2013, 15:10 • 2 min
Smutná štatistika: Slovák má o 42 % menej financií ako priemerný Európan!

BRATISLAVA - Priemerný Slovák disponuje o 42 % menšou kúpnou silou ako priemerný Európan. Slovensko sa podľa štúdie GfK radí na 23. priečku v rámci 42 krajín, ktoré sa zúčastnili prieskumu.

slovakia

left justify in out

Celoštátna priemerná úroveň kúpnej sily, teda čistý disponibilný príjem na jedného obyvateľa, predstavuje podľa GfK 7 473 eur. V celkovom súčte to tvorí 40,4 mld. eur, ktoré majú spolu k dispozícii všetci obyvatelia Slovenska.

Lichtenštajnsko zostáva podľa GfK aj naďalej na najvyššom mieste z hľadiska kúpnej sily na jedného obyvateľa. Na druhej priečke je Švajčiarsko nasledované Nórskom. Slovensko so svojim 23. miestom z hľadiska kúpnej sily predbehlo svojich susedov, ako Českú republiku, Poľsko, Maďarsko a Ukrajinu, ktorá bola na konci rebríčka. 

Z hľadiska krajov je podľa GfK zrejmé, že hlavné mesto je najbohatším regiónom s kúpnou silou na jedného obyvateľa vyššou o takmer 44 % v porovnaní s celoštátnym priemerom. Prešovský kraj s najnižšou kúpnou silou zaostáva za celoštátnym priemerom o 16 %. Aj na úrovni jednotlivých okresov má Bratislava výrazný náskok. Na konci rebríčka sa nachádzajú okresy Kežmarok, Rimavská Sobota, Gelnica, Sabinov a Vranov nad Topľou, kde index kúpnej sily predstavuje menej ako 80 % celoštátneho priemeru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona