Smutná letná sezóna: V zahraničí zahynulo 244 slovenských turistov

NETKY.SK • 14 Október 2013, 11:46 • 2 min
Smutná letná sezóna: V zahraničí zahynulo 244 slovenských turistov

BRATISLAVA – Počas tohtoročnej letnej sezóny prišlo v zahraničí o život 244 slovenských turistov. Najviac Slovákov pritom zahynulo v Česku, Maďarsku a tiež v Chorvátsku. Vyplýva to z najnovších údajov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré rezort dnes zverejnil.

slovakia

left justify in out

K zraneniam slovenských cestovateľov dochádzalo najviac v Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku a celkovo sa počas tohtoročnej letnej sezóny zranilo v zahraničí 167 ľudí. Vo všeobecnosti pritom podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) pokračuje na Slovensku trend zvyšovania počtu ciest Slovákov do zahraničia. "Čoraz viac naši občania cestujú do destinácií, ktoré sa dajú označiť ako exotické a nezriedka aj nebezpečné," doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Za negatívne faktory, ktoré ovplyvňovali tohtoročnú letnú sezónu, označil napríklad zhoršenie bezpečnostnej situácie v tradičných dovolenkových destináciách, ako je Egypt, Tunisko alebo Grécko. Ale tiež aj krachy slovenských cestovných kancelárií, či prvý stret slovenských turistov, konkrétne horolezcov, s terorizmom. Naopak, za pozitívum považuje vstup Chorvátska do EÚ, čím sa zjednodušilo cestovanie pre slovenských dovolenkárov.

Počas tohtoročnej letnej sezóny ministerstvo zahraničných vecí napríklad vydalo viac ako 1700 náhradných cestovných dokladov. Čiže dokumentov, ktoré umožnili ľuďom návrat domov po strate alebo krádeži ich vlastných dokladov. Celkovo sa 250 Slovákov stalo obeťou trestnej činnosti v zahraničí, naopak, 487 našich občanov spáchalo trestnú činnosť za hranicami Slovenska.

Minister Lajčák zároveň vyzval slovenských turistov, aby využívali možnosť rezortu zahraničných vecí zaregistrovať sa pred cestou do zahraničia. Od začiatku tohto roku využilo túto službu viac ako 15.000 ľudí. "Chcem povzbudiť všetkých, aby túto službu využívali. Pomôže to našim diplomatom v zahraničí vedieť, že majú v teritóriu našich občanov," opísal Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona