Smútia za študentmi: Na Športovom gymnáziu Jozefa Herdu sa neučí!

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 09:42 • 2 min
Smútia za študentmi: Na Športovom gymnáziu Jozefa Herdu sa neučí!

TRNAVA – Športové gymnázium v Trnave, ktoré prišlo pri tragickej nehode autobusu o štyri svoje žiačky, je ponorené do smútku. Väčšina jeho študentov a pedagógovia dnes prišli na vyučovanie v čiernom oblečení a každý z nich sa pristavil pri sviečkach, ktoré horia na schodisku pred budovou na pamiatku zosnulých.

slovakia

left justify in out

 "Nechávame na zváženie pedagógov, ako bude prebiehať deň," povedal riaditeľ školy Jozef Jančovič. Učitelia podľa jeho slov absolvovali v nedeľu 8. júna podvečer stretnutie s krízovými psychológmi z Modrého anjela, ktorí im poradili, ako postupovať v situácii, v akej sa ocitli. Pohreb jedného dievčaťa sa uskutoční dnes, v utorok druhý a pravdepodobne v stredu 11. júna ďalšie dva. Na štvrtok 12. alebo piatok 13. júna chce škola podľa Jančoviča potom zorganizovať spoločnú rozlúčku pred budovou školy.

 

"Hlásia sa nám mnohí ľudia s ponukou pomoci, kvetov a vencov, táto tragédia, zdá sa, zasiahla celé Slovensko," povedal Jančovič. Pomôcť je pripravený aj zriaďovateľ školy Trnavský samosprávny kraj, riaditeľ má na dnes dohovorené stretnutie s jeho predsedom Tiborom Mikušom. "Medzi prvými sa mi prihlásil náš absolvent a priateľ školy, televízny redaktor Patrik Herman. Ponúkol morálnu podporu a priniesol každej z postihnutých rodín vlastný finančný príspevok," informoval Jančovič.

 

Všetky tragicky zomrelé dievčatá chodili, ako dodal, do jednej triedy a tri z nich pracovali ako redaktorky dlhodobo úspešného školského časopisu Nový Blesk. 

 

Nehoda na úseku diaľnice D1 za Piešťanmi v smere na Hlohovec sa stala v piatok 6. júna medzi 74. a 75. kilometrom. V autobuse sa viezlo 29 žiakov gymnázia a dve učiteľky, štyri dievčatá utrpeli na mieste zranenia nezlučiteľné so životom. Voči vodičovi autobusu začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

 

Tragické nehody autobusov:

 

7. mája 1998 - pri nehode autobusu, ktorý zišiel z vozovky a narazil do stromov medzi obcou Baňa a Stropkovom, utrpela 75-ročná cestujúca zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Vodič sa zranil ťažko. 

25. januára 1999 - pri motoreste Dubky medzi miestnou časťou Košice - Šaca a osadou Dobogov sa čelne zrazili dva autobusy na linkách Areál VSŽ - Moldava nad Bodvou a Revúca - Košice s pokračovaním na Ukrajinu. Zomreli dvaja ľudia a ďalších 64 ľudí sa zranilo. 

18. júna 2002 - vodič autobusu, v ktorom boli banskobystrickí školáci, zišiel s autobusom z cesty medzi Banskou Belou a Kozelníkom. V priekope sa autobus prevrátil. Vodič zahynul a desať detí bolo zranených. 

3. januára 2003 - jedného mŕtveho a 15 zranených si vyžiadala tragická havária autobusu medzi Popradom a mestskou časťou Poprad – Kvetnica. Linkový autobus sa prevrátil v dôsledku silného nárazového vetra na zľadovatenej ceste a skončil v priekope mimo cesty. 

3. augusta 2003 - jedenásť ľudí zahynulo pri nehode autobusu, ktorý viezol pútnikov ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Dvanásta obeť podľahla zraneniam dva týždne po nehode. Nehoda sa stala za obcou Úhorná, v ostrej ľavotočivej zákrute autobus zastal a nedal sa naštartovať. Šofér vystúpil a pokúšal sa niečo opraviť. Vtom sa vozidlo pohlo, začalo sa rútiť z kopca a prevrátilo sa. 

19. augusta 2005 - jeden život a päť zranených si vyžiadala dopravná nehoda v Starej Ľubovni, pri ktorej sa zrazili autobus Karosa a nákladné vozidlo TATRA 815. O život prišla jedna z cestujúcich autobusu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice. Ľahšie i ťažšie zranenia utrpeli piati cestujúci. 

7. novembra 2005 - štyroch mŕtvych a desať zranených si vyžiadala zrážka diaľkového autobusu s kamiónom, ktorá sa stala pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota. Ukrajinský kamión prešiel do protismeru a vošiel do jazdnej dráhy pravidelnej linky zo Štrbského Plesa. Pri zrážke kamión ľavou stranou zachytil ľavú stenu autobusu, pričom zozadu do autobusu narazilo aj osobné auto Škoda Fabia. Vodič autobusu a traja pasažieri na mieste zraneniam podľahli. Zranilo sa deväť ľudí v autobuse a spolujazdkyňa z osobného auta. Vodič kamióna neutrpel zranenie. 

16. apríla 2007 - tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope. Tri ženy v autobuse zomreli na mieste. Pri nehode utrpelo ťažké zranenia ďalších šesť osôb, 16 ľudí vrátane oboch šoférov bolo zranených ľahko. 

2. septembra 2007 - pri Hriňovej havaroval autobus s folkloristami vracajúcimi sa z vystúpenia. Autobus sa zrútil do 15-metrovej rokliny, štyria cestujúci zomreli na mieste a vyše 30 ľudí bolo zranených. Piata obeť nehody zomrela 15. septembra. Nehoda si vyžiadala tiež 12 ťažko zranených, ďalšie osoby v autobuse sa zranili stredne ťažko. 

7. septembra 2008 - štrnásť slovenských občanov zahynulo a 30 sa ťažšie a ľahšie zranilo pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb - Split medzi mestami Gospič a Lovinac. Autobus, ktorý viezol na dovolenku skupinu turistov z Košíc do chorvátskeho prímorského mesta Vodice, pri veľkej rýchlosti zišiel z cesty a narazil do mostného piliera. V októbri a koncom novembra ešte zomreli na následky zranení v Košiciach 79-ročná a 67-ročná žena. 

3. októbra 2008 - po tragickej nehode linkového autobusu z Bardejova do Prahy ostali štyria mŕtvi a jeden ťažko zranený muž a ďalší zranení. Autobus havaroval okolo jednej v noci pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína. 

21. februára 2009 - pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli 12 obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších 44 bolo zranených, pričom štrnásti z nich utrpeli ťažkú ujmu na zdraví. Osobný vlak s dvoma vozňami na nechránenom priecestí autobus prevalcoval, predná časť vlaku zostala po nehode na autobuse. 

18. mája 2014 - pri zrážke kamióna a linkového autobusu v obci Hrašné v okrese Myjava jeden človek zahynul, dvaja ľudia sa zranili ťažko a päť ľahko. Zomrel 51-ročný vodič autobusu z okresu Trenčín. Vodič kamióna neutrpel žiadne zranenie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona