Smrťou Bratislavčana sa skončila túra skupiny siedmich slovenských turistov

NETKY.SK • 18 Január 2015, 11:09 • 2 min
Smrťou  Bratislavčana sa skončila túra skupiny siedmich slovenských turistov

TERCHOVÁ - Smrťou 34-ročného Bratislavčana sa skončila túra skupiny siedmich slovenských turistov, ktorí v sobotu (17. 1.) večer zablúdili na hrebeni Malej Fatry medzi vrchom Hromovým a Chlebom.

slovakia

left justify in out

Záchranná akcia pätnástich horských záchranárov trvala do skorých ranných hodín.
      

Ako informovala Horská záchranná služba (HZS), v oblasti fúkal silný nárazový vietor, snežilo a bola hmla. Skupina siedmich turistov v týchto nepriaznivých podmienkach odbočila z tyčového značenia a dostali sa do neschodného terénu. Jeden zo skupiny hľadal vpredu cestu a počas hľadania sa pošmykol a spadol dole žľabom.
      

"Turisti nahlásili záchranárom HZS pád kamaráta, no boli tak dezorientovaní, že si mysleli, že spadol na južnú stranu hrebeňa. Pre urýchlenie transportu mimoriadne spustili kabínkovú lanovku, ktorá záchranárov vyviezla pod Snílovské sedlo. Po dlhšom hľadaní na južnej strane hrebeňa Malej Fatry sa ukázalo, že zablúdení sú na severnej strane. Záchranári ich neskôr lokalizovali a išli na pomoc aj mužovi, ktorý sa šmykol a spadol približne 100 metrov dole žľabom," informuje HZS.  
      

Muž bol po úraze hlavy v kritickom stave. Záchranári sa pokúšali o zabezpečenie jeho vitálnych funkcií, no 34-ročný Bratislavčan zraneniam podľahol. Na mieste zasahoval aj lekár HZS, ktorý konštatoval smrť. Záchranári telo transportovali pomocou saní a lanovej techniky dole Oštiepkovou muldou až do Vrátnej doliny. Druhá skupina záchranárov pomáhala zvyšným turistom, ktorí by sa bez ich pomoci neboli schopní dostať samostatne do bezpečia. Záchrannú akcia ukončili o 2.30 hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona