Smrtiaci zosuv pôdy na severe Nepálu: Evakuovali stovky zahraničných turistov!

NETKY.SK • 4 August 2014, 16:11 • 2 min
Smrtiaci zosuv pôdy na severe Nepálu: Evakuovali stovky zahraničných turistov!

KÁTHMANDU - Viac ako 500 zahraničných turistov a ich sprievodcov, ktorí po sobotňajšom zosuve pôdy uviazli na severe Nepálu, letecky evakuovali do nepálskej metropoly Káthmandu.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. 
     

K zosuvu pôdy došlo v dôsledku intenzívnych dažďov v sobotu ráno v okrese Sindhupalčok. Zahynulo pri ňom minimálne 33 ľudí a ďalších vyše 130 zostáva nezvestných. 
     

Masa rozmočenej zeminy a skál zavalila dôležitú cestnú tepnu vedúcu z postihnutej oblasti do Káthmandu. Viac ako 400 turistov a ich sprievodcov v dôsledku zosuvu uviazlo v meste Tatopani v blízkosti hranice s Tibetom. 
     

V priebehu dnešného dňa a nedele ich všetkých po skupinách previezli vrtuľníkmi do nepálskej metropoly. Išlo prevažne o turistov z Indie a Európy, ktorí sa vracali z výprav v Tibete cez nepálske územie. 
     

Zosuv pôdy v okrese Sindhupalčok okrem iného zablokoval rieku Sunkoši a vytvoril na nej umelé jazero. Úrady v susednej Indii sa preto obávajú, že práce na uvoľnení koryta rieky môžu vyvolať rozsiahle povodne. V indickom štáte Bihár preto preventívne evakuovali z domovov viac ako 400.000 ľudí. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies