Smrtiaci vírus Nipah útočí na mozog: Vakcína neexistuje

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 16:41 • 2 min
Smrtiaci vírus Nipah útočí na mozog: Vakcína neexistuje

NAÍ DILLÍ - Najmenej 13 ľudí už podľahlo smrtiacemu vírusu Nipah, ktorý spôsobuje zápal mozgu, a proti ktorému neexistuje vakcína, informovala v pondelok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zdravotníci v južnej Indii zahájili sériu laboratórnych testov, ktoré majú pomôcť určiť jeho pôvod. Podozrenie majú na netopiere, ktoré mohli nakaziť hospodársky dobytok a jeho prostredníctvom potom ľudia konzumujúci mäso ich domácich zvierat sa nakazili.

 

Spomínaná vírusová encefalitída (zápal mozgu) bola prvýkrát identifikovaná koncom 90. rokov v Malajzii, kde bolo registrovaných 300 prípadov infekcie, stovka nakazených vtedy zomrela.

 

Vírus bol pomenovaný podľa malajzijskej dediny Nipah, kde zabíjal prvýkrát. Nakazení trpia spravidla vysokými horúčkami, bolesťami hlavy, dýchacími ťažkosťami, vracaním, kŕčmi, následne sa dostavuje dezorientácia a malátnosť a v mnohých prípadoch potom kóma a smrť.

 

Úmrtí na vírus Nipah zaznamenali teraz úrady v juhoindickom štáte Kérala. Jeho prítomnosť sa potvrdila u 15 ľudí, z ktorých iba dvaja ešte prežívajú pod lekárskym dozorom.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) radí vírus Nipah medzi desať chorôb, pri ktorých v súčasnosti hrozí, že prerastú v ďalšiu veľkú epidémiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies