Smrteľný vírus malárie sa z goríl preniesol na človeka

NETKY.SK • 16 Október 2019, 16:18 • 2 min
Smrteľný vírus malárie sa z goríl preniesol na človeka

BRATISLAVA - Zriedkavá a nešťastná séria udalostí podľa vedcov umožnila, aby smrteľný vírus malárie "preskočil" z goríl na ľudí.

slovakia

left justify in out

Každoročne zomrú na maláriu stovky tisíc ľudí a za väčšinu prípadov môže parazit Plasmodium falciparum, ktorý vedci skúmali.

 

Pôvodným hostiteľom parazita boli africké ľudoopy. Odborníci však zistili, že náhodná genetická mutácia pred približne 50-tisíc rokmi spôsobila, že sa parazit stal hrozbou aj pre ľudí. Zistenia publikované v časopise PLOS Biology môžu pomôcť objaviť nové spôsoby boja s maláriou. Informuje o tom britská BBC.

Maláriu spôsobuje parazit, ktorý sa dostane do krvného obehu po uštipnutí nakazeným komárom. Existuje veľa rôznych kmeňov parazitov a jeden z najdôležitejších, ktorý v súčasnosti postihuje iba ľudí, je Plasmodium falciparum.

 

Svojho hostiteľa z goríl zmenil podľa vedcov v čase prvej migrácie ľudí z Afriky pred približne 40- až 60-tisíc rokmi. Vedci skúmali genetické zloženie rôznych zdedených typov parazitov malárie, pričom sa zvlášť zamerali na gén s označením rh5, ktorý je rozhodujúci v kóde DNA a umožňuje malárii, aby infikovala ľudské červené krvinky.

 


O tento gén sa vedci podrobne zaujímajú pri vývoji novej vakcíny proti malárii. Predpokladajú, že pred tisíckami rokov infikovali gorilu dva druhy parazitu malárie, ktoré si medzi sebou vymenili genetický materiál. Plasmodium falciparum zasiahol gén rh5.

 

"Ide o veľmi zriedkavú udalosť, ktorá viedla k toľkým úmrtiam a chorobám u ľudí," uviedol hlavný autor štúdie doktor Gavin Wright z anglického Wellcome Sanger Institute. Viac informácií o rh5 môže podľa neho pomôcť v boji proti tejto chorobe. Šance, že by parazit opätovne zmutoval, sú podľa Wrighta "veľmi, veľmi malé", hoci teoreticky možné.

Malária hrozí takmer polovici svetovej populácie. Najviac prípadov ochorenia a úmrtí spôsobených parazitom Plasmodium falciparum sa vyskytuje u malých detí v subsaharskej Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona