Smrteľne jedovatý had môže poskytnúť účinný liek proti bolesti

NETKY.SK • 31 Október 2016, 15:56 • 2 min
Smrteľne jedovatý had môže poskytnúť účinný liek proti bolesti

BRATISLAVA - Medzinárodný vedecký tím zistil, že z jedu hada s najdlhšími jedovými žľazami na svete by sa dal vyrobiť účinný liek proti bolesti. Odborníci z Austrálie, Číny, Singapuru a USA o tom informovali v časopise Toxin.

slovakia

left justify in out

Koralovec druhu Calliophis bivirgata sa vyskytuje v juhovýchodnej Ázii a dorastá do dĺžky približne dva metre, pričom jeho jedové žľazy dosahujú až štvrtinu celkovej dĺžky tela. Jeho korisťou sú predovšetkým iné jedovaté hady vrátane kobier. "Väčšina hadov má jed, ktorý pôsobí pomaly a uspávaco. Jed tohto koralovca však účinkuje takmer okamžite, pretože jeho obvyklou korisťou sú veľmi nebezpečné živočíchy, ktoré tento had musí zabiť rýchlo, aby nemali šancu zaútočiť naspäť," uviedol Bryan G. Fry z University of Queensland, ktorý sa na štúdii podieľal.

 

Fry s kolegami zistil, že jed tohto koralovca pôsobí na sodíkové kanály, ktoré zohrávajú hlavnú úlohu pri prenose bolesti. Calliophis bivirgata je vôbec prvým stavovcom, ktorý má takto pôsobiaci jed. "Potenciálne by sme mohli z tohto jedu vyrobiť liek, ktorý by dokázal lepšie zmierňovať bolesť u ľudí," vyhlásil Fry s tým, že jeho tím chce teraz preskúmať jed príbuzných hadov. Dôvodom je predovšetkým fakt, že Calliophis bivirgata je vzácnym druhom, ktorého prirodzené prostredie rýchlo mizne v dôsledku odlesňovania. "Snažíme sa zistiť, či jed príbuzných druhov má nejaké odlišné vlastnosti," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies