Smrť španielskej dôchodkyne, ktorej vypli elektrinu, vyvolala protesty

NETKY.SK • 20 November 2016, 10:52 • 2 min
Smrť španielskej dôchodkyne, ktorej vypli elektrinu, vyvolala protesty

MADRID - Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc približne 20 španielskych miest na protest proti energetickej chudobe.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie vyvolala smrť starej osamelej ženy, ktorej dodávateľ vypol elektrinu, pretože nezaplatila účty.

 

Osemdesiatjedenročná žena používala sviečky, aby sa zohriala a mala svetlo. Zomrela minulý pondelok pri požiari vo svojom byte v meste Reus, južne od Barcelony. Vyšlo najavo, že sa udusila splodinami z požiaru, ktorý spôsobila horiaca sviečka, keď žena zaspala.

 

Demonštranti vyjadrovali hnev voči úradom a ich neschopnosti zabrániť dodávateľským spoločnostiam, aby odpájali zraniteľných ľudí od dodávok energií či vody.

 

Týždeň pred smrťou Rosy PV, ako o nej písali médiá, zahynula pri inom požiari spôsobenom skratom elektrického ohrievača v byte na piatom poschodí v meste Zaragoza 12-ročná Lucia Fuoliová, uviedla BBC. Oheň jej a jej otcovi zabránil ujsť z bytu dvermi. Pri vyliezaní cez okno sa pošmykla a vypadla z neho pred očami svojho bezmocného otca, ktorý sa pridŕžal televíznej antény.

 

"V novembri teploty klesajú a ľudia potrebujú vykurovanie. Žiaľ, v mnohých domácnostiach rodiny nedokážu uhradiť náklady na tieto zvýšené výdavky," uviedol šéf projektu Červeného kríža určeného pre tých najohrozenejších, Fernando Cuevas.

 

Stovky ľudí sa dnes zhromaždili pred madridským sídlom energetickej spoločnosti Fenosa, ktorá odpojila žene dodávky elektriny. Vykrikovali, že jej smrť bola "vražda".

 

Nedávny prieskum ukázal, že každý rok v Španielsku zomrie 7000 ľudí v dôsledku energetickej chudoby, čo je šesťnásobne viac ako tých, ktorí zomreli v roku 2015 pri dopravných nehodách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies