Smrť druhého muža al-Káidy potvrdil aj Biely dom

NETKY.SK • 6 Jún 2012, 07:20 • 2 min
Smrť druhého muža al-Káidy potvrdil aj Biely dom

Smrť druhého muža al-Káidy potvrdil aj Biely dom - Politika Smrť druhého muža al-Káidy Abú Jahjá al-Líbího potvrdil dnes aj Biely dom. Označil ju za významný úder pre teroristickú sieť, ktorá podľa neho bude len ťažko hľadať jeho náhradu.

slovakia

left justify in out

img

Smrť druhého muža al-Káidy Abú Jahjá al-Líbího potvrdil dnes aj Biely dom. Označil ju za "významný úder" pre teroristickú sieť, ktorá podľa neho bude len ťažko hľadať jeho náhradu.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney s odvolaním sa na americké spravodajské zdroje povedal, že Líbí bol "generálnym manažérom" al-Káidy, ktorý mal na starosti dohľad nad každodennými operáciami v kmeňových oblastiach Pakistanu, ako aj vzťahy so spojenými skupinami.

"Máme potvrdenie jeho smrti," uviedol Carney na tlačovom brífingu. Odmietol však upresniť, kde alebo ako Líbího zabili. Podľa predošlých vyjadrení amerických a pakistanských zdrojov zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla v kmeňovom regióne na severozápade Pakistanu.

Americkí činitelia predtým uviedli, že Abú Jahjá, ktorý pochádzal z Líbye, bol podľa expertov na boj proti terorizmu v posledných mesiacoch v ústrednom vedení al-Káidy druhým mužom po jej vodcovi Ajmanovi az-Zawahrím. Zawahrí vedie túto teroristickú skupinu od zabitia jej zakladateľa Usámu bin Ládina pri akcii amerických špeciálnych jednotiek v Pakistane v máji minulého roka.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies