Smrťou Dienstbiera prišla ČSSD v Senáte o väčšinu

NETKY.SK • 10 Január 2011, 12:44 • 2 min
Smrťou Dienstbiera prišla ČSSD v Senáte o väčšinu

Smrťou Dienstbiera prišla ČSSD v Senáte o väčšinu

slovakia

left justify in out

Sobotňajšie úmrtie 73-ročného českého senátora Jiřího Dienstbiera predstavuje pre jeho materskú ČSSD dvojakú stratu: ľavicová strana prišla nielen o výraznú osobnosť, ale aj o väčšinu v hornej komore parlamentu. Upozornil na to český denník Právo.
      V Senáte doteraz ČSSD disponovala tesnou väčšinou 41 z 80 hlasov. Po smrti Jiřího Dienstbera sa musia v jeho volebnom obvode konať nové voľby. Podľa ústavy by sa tieto voľby v obvode Kladno mali konať do 90 dní. O termíne volieb má rozhodnúť prezident Václav Klaus.
      Na rozdiel od volieb do Poslaneckej snemovne, ktoré sú podľa väčšinového systému a pre prípad smrti či odstúpenia poslanca existuje zoznam náhradníkov z pôvodnej straníckej kandidátky, voľby do Senátu sú podľa väčšinového systému a senátora nie je možné nahradiť.
      Smrť senátora Dienstbiera tak paradoxne dáva koalícii Petra Nečasa prinajmenšom niekoľko týždňov, ale možno aj štvrť roka na to, aby hornou komorou pretlačila svoje návrhy. Koalícia má dosť hlasov na to, aby každé veto doteraz ľavicového Senátu prehlasovala, ale ak ľavica v Senáte teraz nebude mať dostatok hlasov na vetovanie zákonov, koalícia môže uvedenie každej normy do života skrátiť asi o päť týždňov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies