Smrť E. Valka šokovala viacerých predstaviteľov politického spektra

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:04 • 2 min
Smrť E. Valka šokovala viacerých predstaviteľov politického spektra

Smrť E. Valka šokovala viacerých predstaviteľov politického spektra

slovakia

left justify in out

img

Viacerí vrcholní predstavitelia politického života na Slovensku sú zhrození z pondelkovej (8.11.) udalosti, pri ktorej prišiel o život prominentný právnik Ernest Valko. Usmrteného strelnou zbraňou ho našli v jeho dome v Limbachu.
      Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda označil zavraždenie významného advokáta Ernesta Valka za zavrhnutiahodný čin, ktorý vrhá zlé tiene na celé Slovensko. "Zločinecké mafiánske spôsoby nemajú mať v našej spoločnosti miesto," vyhlásil vo svojej reakcii. SDKÚ-DS je podľa jeho slov hlboko otrasená jeho násilnou smrťou. "Bol to skvelý právnik a predovšetkým človek so zmyslom pre spravodlivosť. Svoje odborné aj ľudské kvality prejavil v Novembri 1989, na čele Ústavného súdu ČSFR či v zložitých kauzách, ktoré mal odvahu riešiť," poznamenal Dzurinda.
      Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) je zo smrti Ernesta Valka zhrozený. "Je to hrozné. Naposledy som s ním hovoril len pred niekoľkými dňami. Človek si to ťažko pripúšťa, že sa to stalo. Je mi to veľmi ľúto," povedal dnes pre TASR Sulík, ktorý dúfa, že páchatelia budú čoskoro niesť za svoje konanie zodpovednosť.
      Minister financií SR Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je šokovaný a otrasený správou o zavraždení známeho právnika, ktorý ho zastupoval vo viacerých súdnych sporoch. "Ťažko sa mi hľadajú slová. Som šokovaný a otrasený. Vyslovujem hlbokú sústrasť rodine doktora Valka a verím v spravodlivé potrestanie páchateľov," vyhlásil v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Martin Jaroš.
      "Verím a som presvedčená, že prípad bude čo najrýchlejšie vyriešený," povedala dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) v reakcii na smrť prominentného advokáta Ernesta Valka.
      Smrť popredného právnika je podľa OKS mementom v zápase o právny štát. Podpredseda strany Ondrej Dostál je z udalosti zhrozený a tvrdí, že OKS prišla Valkovou smrťou o priateľa. "Je mi predovšetkým veľmi ľúto, čo sa stalo, všetci z vedenia OKS sme ho poznali, boli sme priatelia. Mali sme ho radi, vážili sme si jeho právne názory a postoje a nechápeme, ako sa to vôbec mohlo stať. Bude nám chýbať ako človek a priateľ a celej krajine budú chýbať jeho právne názory, ktoré boli prínosom," povedal pre TASR.
      Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je zo smrti Ernesta Valka šokovaný. Označil to za mimoriadnu závažnú vec, pričom predpokladá, že polícia udalosť rýchlo vyšetrí a páchatelia sa dostanú pred súd. Osobne ho nepoznal, Kaliňák ho však ako mladý právnik sledoval ako šéfa Ústavného súdu ČSFR. A neskôr ako známeho a slávneho advokáta.
      Vražda významného právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR Ernesta Valka šokovala aj lídra Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu. "Bol to pre mňa šok, keď som zistil, že žijem v štáte, kde sa strieľajú bývalí predsedovia Ústavného súdu," reagoval pre TASR.
      "Neveril som vlastným ušiam, to je už niečo, čo by sa v demokratickom štáte stávať nemalo," komentoval správu o Valkovej smrti. Podobne ako bývalý minister vnútra Vladimír Palko, aj Slota sa obáva, že táto kauza môže Slovensko dostať do zlého svetla. "Teraz by mal ten tzv. Cattani zabrať na plné obrátky. A rovnako aj minister Lipšic a čím skôr chytiť toho, čo je za vraždu zodpovedný," odkázal Slota policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona