Smolenický zámok bude cez prázdniny otvorený pre verejnosť

NETKY.SK • 17 Jún 2018, 11:49 • 2 min
Smolenický zámok bude cez prázdniny otvorený pre verejnosť

SMOLENICE - Smolenický zámok bude počas letných prázdnin otvorený pre verejnosť. V júli a auguste bude sprístupnený denne od 10:00 do 18:00, vstupy do interiéru so sprievodcom budú každú hodinu. V júni a septembri je zámok otvorený len v nedeľu popoludní. Jeden z najkrajších slovenských zámkov je inak pre verejnosť zatvorený, pretože slúži ako kongresové centrum Slovenskej akadémie vied (SAV).

slovakia

left justify in out

Smolenický zámok patrí k najmladším na Slovensku, preto nemá veľa historických artefaktov. Jeho najväčším lákadlom je výstup na 33 metrov vysokú zámockú vežu, ktorá ponúka nádherný výhľad do okolia. Sprievodcovia návštevníkom ukážu aj jednotlivé zámocké salóniky. Zaujímavosťou pre turistov je izba, v ktorej pred polstoročím dve noci spal vtedajší najmocnejší muž Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov.

Spestrením prehliadky zámku je výstava papierových modelov Miloslava Brezovského a Miroslava Lisinoviča. "Vo veži Smolenického zámku sme nainštalovali 85 papierových modelov. Z architektúry je tam napríklad Pražský hrad, kolekcia modelov šiestich slovenských hradov, medzi ktorými nechýbajú napríklad Trenčiansky či Oravský, vystavujeme kostoly zo Slovenska, ale aj mnohých ďalších krajín. Súčasťou výstavy sú aj veterány, motocykle, nákladné autá, lode a kozmická technika,“ povedal Štefan Pösinger, ktorý piaty ročník výstavy pripravil.

Smolenický zámok je postavený na mieste stredovekého hradu. Nachádza sa na úpätí Malých Karpát nad obcou Smolenice v Trnavskom okrese. S prestavbou hradu začali v polovici 19. storočia jeho poslední majitelia Pálffyovci, ktorí z neho zachovali iba časť vonkajšieho opevnenia. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. Od roku 1953 ho využíva Slovenská akadémia vied ako kongresové centrum na rôzne stretnutia vedcov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona