SMK: Zbierka zákonov by mala obsahovať verzie právnych predpisov v jazyku

NETKY.SK • 7 Február 2017, 07:10 • 2 min
SMK: Zbierka zákonov by mala obsahovať verzie právnych predpisov v jazyku

BRATISLAVA - Zbierku zákonov je potrebné doplniť tak, aby právne predpisy bolo možné nájsť nielen v štátnom jazyku, ale aj v jazykoch národnostných menšín. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to poukázali predstavitelia Strany maďarskej komunity (SMK), ktorí v tomto zmysle navrhujú novelizovať zákon o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Podľa predstaviteľov SMK je tento krok predpokladom na efektívnejšie zabezpečenie výkonu verejnej správy v súlade s naplnením jazykových práv príslušníkov národnostných menšín. "Považujeme za nevyhnutné umožniť príslušníkom národnostných menšín, aby sa oboznámili s aktuálnym znením najdôležitejších právnych predpisov a právnych predpisov, ktoré sa najviac dotýkajú ich práv, aj v ich vlastnom materinskom jazyku," priblížila iniciatívu podpredsedníčka SMK pre oblasť samosprávy a verejnej správy Ildikó Kőrösi. "Máme na mysli zverejňovanie právnych predpisov v jazykoch národnostných menšín, najmä v rozsahu ústavy, ústavných zákonov, zákonov kódexového charakteru, právnych predpisov medzinárodného práva a iných aktov, ktoré sa týkajú práv a postavenia príslušníkov národnostných menšín," doplnila.

 

Poukázala tiež na to, že verzie v jazykoch menšín by mali byť ľahko dostupné prostredníctvom elektronickej podoby zbierky zákonov na portáli Slov-Lex, ktorú prevádzkuje Ministerstvo spravodlivosti SR, rovnako na ústrednom portáli verejnej správy slovensko.sk.

 

Kőrösi je presvedčená, že v súčasnom procese informatizácie spoločnosti, v ktorej sa vynakladajú obrovské prostriedky na elektronickú komunikáciu úradov s občanmi, by sa požiadavka dala splniť s minimálnymi nákladmi. "Slovensko by tak splnilo záväzky plynúce z medzinárodných dohôd, ako je Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov, ale nadviazalo by i na právne tradície na území Slovenskej republiky," dodala.

 

S iniciatívou sa predstavitelia SMK chystajú obrátiť na Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

 

Rezort však o novele neuvažuje. "Ministerstvo spravodlivosti aktuálne neplánuje vydávať Zbierku zákonov SR v inom ako v štátnom jazyku," uviedol pre TASR hovorca ministerstva Peter Bubla.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies