SMK: Vnútro posiela zmiešaným obciam nesprávne vzory volebných listín

NETKY.SK • 8 Október 2013, 13:14 • 2 min
SMK: Vnútro posiela zmiešaným obciam nesprávne vzory volebných listín

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR v týchto dňoch rozposiela samosprávam v národnostne zmiešaných oblastiach vzory oznámení o voľbách do krajských samospráv.

slovakia

left justify in out

Vzory obsahujú aj maďarský text, ale ten spôsobom a rozsahom nezodpovedá ustanoveniam v zákone, upozorňuje na to Strana maďarskej komunity (SMK). Ako informuje v tlačovej správe, SMK bude iniciovať, aby ministerstvo čo najskôr volebné oznámenia opravilo.

Podľa platnej legislatívy majú samosprávy doručiť volebné oznámenia voličom maďarskej národnosti pred regionálnymi voľbami v slovenskom a maďarskom jazyku. To značí, že slovenský text má byť preložený v celom rozsahu do maďarčiny. Vzory ministerstva vnútra obsahujú len časť slovenského textu, aj tú s hrubými pravopisnými a štylistickými chybami. Nie je prijateľné ani to, že maďarský text je oproti slovenskému vytlačený oveľa menšími písmenami, konštatuje SMK. Vládny návrh určuje, že veľkosť písma musí byť rovnaká. Okrem toho na vzoroch je text nielen v slovenskom a maďarskom jazyku, ale aj v jazyku ďalších štyroch národnostných menšín. "Zákon síce predpisuje, že v oblastiach obývaných aj maďarskou národnostnou menšinou sa majú doručovať volebné oznámenia v slovenskom a maďarskom jazyku, ale nemáme výhrady proti jazykom ostatných menšín. Proti tomu však už áno, že zvýraznením textu v slovenskom jazyku, len čiastočnými informáciami v maďarskom jazyku a zároveň uvedením textu aj v ďalších jazykoch sa text v maďarčine na vzoroch stráca, treba ho priam hľadať," upozorňuje strana, čo podľa nej znamená nedodržanie zákona. 

SMK ďalej píše, že už viackrát upozorňovala na to, ako Ficova vláda menšinám znemožňuje uplatniť si jazykové práva. Spomínané nedostatky nie sú ojedinelé, ide o systematické opakovanie problémov, ktoré vláda spôsobuje vedome, tvrdí SMK. "Naše jazykové a iné práva budeme môcť zabezpečiť na patričnej úrovni len vtedy, ak Maďarov žijúcich na Slovensku budú zapájať do vykonávania verejnoprávnych úloh prostredníctvom ich vlastných menšinových samospráv. Riešením teda môžu byť menšinové samosprávy," uzatvára SMK. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies