SMK: Smer chce občianskych kandidátov vyšachovať z volieb

NETKY.SK • 20 December 2013, 11:49 • 2 min
SMK: Smer chce občianskych kandidátov vyšachovať z volieb

BRATISLAVA – Tým, že predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil dátum prvého kola prezidentských volieb na 15. marca, Smer podľa Strany maďarskej komunity (SMK) hrubým spôsobom zasiahol do normálneho politického diania na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Neskrývam, že sme v ťažkej situácii, musíme vyzbierať 15-tisíc podpisov počas sviatočného a dovolenkového obdobia," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede predseda SMK József Berényi. Podpisy občanov musia kandidáti odovzdať do 9. januára. "Podpisov ešte určite nemáme veľa, len tento týždeň sme ich začali zbierať," dodal Berényi. Keby Paška vyhlásil dátum volieb začiatkom januára, podľa Berényiho by so zberom podpisov problém nemali, keďže strana má desaťtisíc členov. "Je to veľmi neférový krok voči kandidátom mimoparlamentných strán a občianskym kandidátom, že nás chcú takto vyšachovať z volieb," poznamenal. SMK bude podpisy pre svojho kandidáta Gyulu Bárdosa zbierať počas sviatkov najmä medzi občanmi južného Slovenska. "Dúfam, že u nich nájdeme pochopenie," doplnil. 

Podľa Bárdosa sa Smer chová ako štátostrana, ktorá všetko režíruje podľa toho, ako je to pre nich najvýhodnejšie. "To, že pred dvoma dňami (v stredu 18. decembra, pozn. SITA) premiér vyhlásil, že pôjde do prezidentských volieb a o deň nato vyhlásili najskorší možný termín prezidentských volieb, hovorí jasnou rečou o tom, že všetko chcú mať v réžii a chcú takto veľmi sťažiť situáciu všetkým občianskym kandidátom a kandidátom mimoparlamentných strán," povedal Bárdos. 

Prvé kolo budúcoročných prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Voľby vo štvrtok vyhlásil predseda národnej rady Pavol Paška. Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta vyhlasuje voľby predseda parlamentu najneskôr 55 dní pred dňom ich konania. Podľa ústavy za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb. Paška stanovil dátum druhého kola volieb na sobotu 29. marca. Do druhého kola volieb postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies