SMK si pripomenú 15 rokov od vzniku strany

NETKY.SK • 13 September 2013, 12:27 • 2 min
SMK si pripomenú 15 rokov od vzniku strany

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) oslavuje v tomto roku 15. výročie svojho vzniku. Vznik strany, ktorá vznikla pod názvom Strana maďarskej koalície, si členovia SMK pripomenú v sobotu 14. septembra na slávnostnom kongrese v Dunajskej Strede.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA bývalý predseda SMK Pál Csáky, do určitej miery je krstným otcom SMK Vladimír Mečiar. „Impulz k zjednoteniu troch strán vyšiel z dvoch zdrojov. Pravda je taká, že aj v niektorých občanoch SR maďarskej národnosti, a samozrejme aj v niektorých politikoch od roku 1990 rezonovala otázka zjednotenia maďarských politických síl na Slovensku. Boli to predovšetkým politici a podporovatelia hnutia Együttélés-Spolužitie, no až do roku 1998 vždy narazili na odpor iných,“ povedal. Zároveň pripomenul, že v roku 1997 Mečiarom dirigovaný parlament zmenil volebný zákon pre voľby do NR SR. „Vo voľbách v roku 1998 by teda malé straničky nemali samostatne šancu na úspech, nedostali by sa do parlamentu. Tento moment bol skutočne silný impulz pre vytvorenie spoločnej strany,“ zdôraznil Csáky.

SMK vznikla zlúčením troch strán v roku 1998. Vtedy sa spojili Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH), Spolužitie a Maďarská občianska strana. Za predsedu bol zvolený vtedajší predseda MKDH Béla Bugár, ktorý dnes stojí na čele strany Most-Híd. Bugár bol predsedom SMK do roku 2007, kedy prehral vo voľbách s Csákym. Ten bol predsedom strany do roku 2010, kedy sa SMK nedostala do parlamentu. Odvtedy ju vedie József Berényi. 

Ani SMK sa nevyhla štiepeniu. V roku 2009 ju opustili viacerí poslanci NR SR na čele s Bugárom. Tí ešte v ten istý rok založili stranu Most-Híd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies