SMK píše Kiskovi o prejavoch národnostnej neznášanlivosti

NETKY.SK • 5 September 2014, 12:27 • 2 min
SMK píše Kiskovi o prejavoch národnostnej neznášanlivosti

BRATISLAVA - Predseda SMK József Berényi sa obrátil listom na prezidenta SR Andreja Kisku v súvislosti s čoraz častejším napádaním občanov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku. V liste ho žiada, aby vyplývajúc z kompetencií a možností prezidenta republiky zakročil proti takýmto prejavom národnostnej neznášanlivosti.

slovakia

left justify in out

Líder SMK uviedol niekoľko prípadov, ktoré sa nedávno udiali - na železničnej stanici v Štúrove pokladníčka vynadala cestujúcej preto, že si pýtala cestovný lístok po maďarsky, členom Maďarského zväzu skautov na Slovensku spôsobili mladí útočníci pri Limbachu škody na stanoch a autách, a na okolité skaly a chodníky napísali protimaďarské heslá, v Košiciach poškodili sochu svätého Štefana, prvého kresťanského maďarského kráľa. Okrem toho sa tlač zaoberala frázami publikovanými v slangovom slovníku, ktoré sú hanlivé a urážlivé voči Maďarom. "I keď Ústava SR zakotvuje aj práva menšín, prax je úplne iná," píše v liste Berényi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona