SMK nevylučuje podporu Hrušovského, zvažuje aj vlastného kandidáta

NETKY.SK • 16 August 2013, 10:07 • 2 min
SMK nevylučuje podporu Hrušovského, zvažuje aj vlastného kandidáta

BRATISLAVA - Pavol Hrušovský (KDH) zatiaľ nerokoval so Stranou maďarskej komunity (SMK) o podpore jeho prezidentskej kandidatúry. TASR to potvrdil predseda SMK József Berényi. Hrušovský avizoval záujem o rokovanie, Berényi sa diskusii nebráni. Nevylúčil, že by SMK mohla Hrušovského podporiť, avšak strana má na neho niekoľko otázok.

slovakia

left justify in out

SMK je ochotná podporiť len takého kandidáta, ktorý bude súhlasiť s dokumentom Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku z dielne SMK, Mosta-Híd a Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku. To platí aj pre Hrušovského. Okrem tejto podmienky sa mieni SMK Hrušovského pýtať, prečo nehlasoval za návrh Mosta-Híd, ktorý riešil situáciu s dvojjazyčným označovaním železničných staníc. Podľa Berényiho z hlasovania v parlamente vyplýva, že Hrušovský nehlasoval, hoci v parlamente bol. Strana chce vedieť, čo je za tým.

Berényi TASR tiež potvrdil, že je stále v hre aj vlastný kandidát SMK. Strana s ním plánuje prísť, ak sa pravica nedohodne na kandidátovi prijateľnom aj pre SMK. O menách nehovorí, sústreďuje sa na jesenné regionálne voľby. Tie podľa Berényiho ukážu silu možných kandidátov i to, ako by voliči SMK vnímali maďarského kandidáta.

Hrušovského podporuje KDH a Most-Híd. On svoju kandidatúru podmieňuje podporou aj tretej zo strán Ľudovej platformy SDKÚ-DS. Tá prijala unesenie, z ktorého vyplýva, že zatiaľ Hrušovského nepodporí a za najlepšieho kandidáta považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Hrušovský mieni na rozhodnutie SDKÚ-DS čakať do jesene.

Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS si nemyslí, že má Hrušovský šancu uspieť. Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon nedávno označil Hrušovského za najlepšieho kandidáta, akého vedia strany Ľudovej platformy ponúknuť. Hrušovský má vďaka podpore KDH a Mosta-Híd dosť podpisov na kandidatúru aj bez SDKÚ-DS.

Prezidentské voľby by sa mali konať na jar 2014. O prezidentský palác zabojujú podnikateľ a filantrop Andrej Kiska aj prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Spomínali sa tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a expremiérka Iveta Radičová. Lajčák a Radičová túto možnosť odmietli. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies