SMK: Migráciu treba riešiť tam, kde tento problém vzniká

NETKY.SK • 23 Jún 2015, 19:03 • 2 min
SMK: Migráciu treba riešiť tam, kde tento problém vzniká

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) jednoznačne odmieta povinné kvóty migrantov, presadzované Európskou komisiou.

slovakia

left justify in out

"Sme toho názoru, že kvóty neriešia samotnú príčinu, naopak, problém len prehlbujú. Prijímanie utečencov, ktorí sú nútení opustiť svoju krajinu z politických dôvodov, musí byť na dobrovoľnej báze," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová. SMK v stanovisku podpísanom jej predsedom Józsefom Berényim zároveň navrhuje, "aby sa problém migrácie riešil systémovo, a to priamo na dotknutých územiach a hlavne v krajinách, kde vzniká, v severnej Afrike a v niektorých krajinách Balkánu."

 

SMK si je vedomá solidarity vo vzťahu k členským štátom EÚ, ako aj k samotným utečencom o to viac, že väčšina utečeneckých táborov je na Slovensku práve na národnostne zmiešanom území. Naša solidarita však podľa Strany maďarskej komunity musí byť "efektívna a udržateľná, zodpovedajúca možnostiam Slovenska", pričom za najdôležitejšiu považuje bezpečnosť občanov Slovenska. 

 

Prípadné referendum o tejto téme považuje SMK "za zbytočný krok, ktorý by len odpútaval pozornosť od podstaty veci". Zároveň podotýka, že migrácia je horúcou témou v týchto mesiacoch, stáva sa jednou z hlavných predvolebných tém. "Treba zachovať chladnú hlavu, aj čo sa týka prípadného zasahovania do zhromažďovacieho práva, ktoré vláda v reakcii na sobotňajší protest avizuje". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies