SMK je za spoluprácu s Mostom, ale na báze partnerstva

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:19 • 2 min
SMK je za spoluprácu s Mostom, ale na báze partnerstva

SMK je za spoluprácu s Mostom, ale na báze partnerstva

slovakia

left justify in out

img

Strana maďarskej koalície (SMK) je za spoluprácu s Mostom-Híd, no nie takým spôsobom, ako navrhujú bugárovci. Tí ponúkli členom SMK miesta na ich kandidačnej listine pre marcové predčasné voľby. Predseda Republikovej rady SMK Gyula Bárdos si myslí, že je to len marketingový ťah a pre SMK neprijateľné riešenie.
"My chceme spoluprácu na báze partnerstva a nie tak, že poďte na kandidátku, ale váš program nie je možné nejako použiť. Nechceme, aby len oni mohli určovať metódy, smer, všetko, a aby SMK bola len nápomocná tomu, aby mala kandidátka viac hlasov. Nám sa nejedná o fleky v parlamente, ale o to, aby sme mohli presadzovať našu politiku," vysvetlil dnes pre TASR Bárdos.
Skôr ako o miestach na kandidátke by mali strany podľa neho hovoriť o prioritách a programoch. Bárdos pripustil, že ak by Most-Híd prišiel s "normálnou ponukou" a strany by sa vedeli dohodnúť, dalo by sa uvažovať o spolupráci. Nevylúčil ani spoločnú kandidačnú listinu. "Keby to bola kandidátka na báze partnerstva, určite by nebol problém," poznamenal.
"My sme ponúkli podľa nás najlogickejšie a najvyhovujúcejšie riešenie. S ponukou sme prišli napriek tomu, že pán József Berényi verejne oznámil, že SMK pôjde do volieb sama. Napriek tomu sme sa pokúsili o spoluprácu, no oni našu ponuku odmietli," reagoval pre TASR predseda klubu Most-Híd László Solymos.
SMK a Most-Híd podľa Bárdosa o otázkach spolupráce ešte nerokovali. SMK bude o postupe vo voľbách, programe a prioritách hovoriť na rokovaní Republikovej rady. Uskutoční sa v sobotu 5. novembra.
Most-Híd tieto otázky už riešil na sobotňajšom rokovaní (22.10.) Republikového výboru. Okrem iného prijal rozhodnutia, z ktorých vyplýva, že kandidačná listina strany je otvorená pre všetkých, ktorí si myslia, že výsledky možno dosiahnuť len spoluprácou. Na kandidátku sa tak môžu prihlásiť aj členovia SMK, ktorí súhlasia napríklad s tým, že menšinové otázky sa neriešia za hranicami Slovenska. Koalíciu s touto stranou však bugárovci odmietli.
"Musíme konštatovať, že uplynulé dva roky boli obdobím, keď naša snaha o pokojnú súťaž a priazeň o voličov medzi SMK a Mostom-Híd bola tvrdo a nekompromisne odmietnutá a odmietaná zo strany SMK. Preto si myslíme, že spoločná koalícia týchto dvoch strán by nepriniesla želaný synergický efekt," vysvetlil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.
Ak by sa strany dohodli na koalícii a vytvorili by spoločnú koaličnú kandidačnú listinu, na vstup do Národnej rady SR by potrebovali sedem percent. Ak by kandidovala každá strana zvlášť, stačilo by jej päť percent. Rovnako by to bolo v prípade, že by jedna zo strán umiestnila svojich členov na kandidačnú listinu tej druhej, no bez vytvorenia koalície.
Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca budúceho roku. Politické subjekty, ktoré sa v nich chcú uchádzať o priazeň voličov, musia predložiť svoje kandidačné listiny najneskôr do 11. decembra.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies