SMK chce pre regióny s maďarským obyvateľstom istú formu autonómie

NETKY.SK • 2 December 2014, 17:23 • 2 min
SMK chce pre regióny s maďarským obyvateľstom istú formu autonómie

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) chce pre regióny s maďarským obyvateľstvom istú formu autonómie. Vyplýva to z jej stanoviska, v ktorom strana odporúča prijať zákon na založenie personálnej menšinovej samosprávy v regiónoch, kde sú obce s maďarským obyvateľstvom v pomere do 50 percent.

slovakia

left justify in out

"Táto samospráva by vykonávala právo v oblasti menšinového školstva, kultúry a používania jazyka. Okrem toho, takisto v zmysle zákona slovenského parlamentu, by vznikol región so špeciálnym statusom, ktorý by mal kompetencie okrem oblasti menšinového školstva, kultúry a používania jazyka aj v oblasti rozvoja regiónu," vysvetlili šéf SMK József Berényi a podpredseda SMK pre samosprávy Péter Őry. Strana navrhuje, aby pripájanie sa bolo dobrovoľné.
     

Berényi zdôraznil, že SMK plne rešpektuje územnú celistvosť Slovenska, nechce preto, aby sa na koncepciu strany zosypali demagogické a populistické obvinenia. Koncepciu o inštitucionálnych podmienkach zachovania a rozmachu maďarskej komunity na Slovensku, ako aj o hospodárskom rozvoji južného Slovenska dala SMK na verejnú diskusiu. Rozhodla sa pre ňu na základe údajov sčítania ľudu a ekonomických ukazovateľov. 
     

Šéf SMK upozornil, že podľa údajov sčítania ľudu v roku 2011 došlo k zníženiu počtu Maďarov žijúcich na Slovensku. "V priebehu 20 rokov je nás o 110.000 menej," vyhlásil. Poukázal aj na "značné hospodárske zaostávanie južných regiónov, ktoré obýva zväčša obyvateľstvo maďarskej národnosti". Štátna dotačná politika, počet zahraničných investorov aj stav infraštruktúry zaostávajú podľa Berényiho za celoslovenským priemerom.
     

"Vychádzajúc z týchto skutočností je podľa nášho názoru potrebná taká rozpočtová a inštitucionálna reforma v oblasti menšinovej politiky a v oblasti štátnej verejnej správy, ktorá by umožnila zachovanie maďarskej komunity na Slovensku, ako aj hospodársky rozvoj južného Slovenska," odôvodnil návrhy SMK Berényi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies