SMK chce autonómiu: Csáky predstavil svoj plán Orbánovi!

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 09:43 • 2 min
SMK chce autonómiu: Csáky predstavil svoj plán Orbánovi!

BRATISLAVA – Strana maďarskej komunity má pripravený plán autonómie a predstavila ho už aj maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi počas jeho májovej návštevy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol portál bumm.sk a potvrdil ju aj člen predsedníctva SMK a novozvolený europoslanec Pál Csáky, píše vo svojom dnešnom vydaní denník Sme. Plán autonómie predstaví strana počas letného tábora, ktorý organizuje mládežnícka organizácia SMK Via Nova.

 

SMK hovorí o autonómii vo viacerých oblastiach, uvádza Sme. V školskej chce, aby bola podobne ako v Maďarsku pre slovenskú menšinu aj na Slovensku pre maďarskú menšinu vytvorená samosprávna jednotka. Mala by napríklad právo vetovať rozhodnutie ministerstva školstva, ktoré by chcelo zrušiť nejakú školu. „Ide nám najmä o ochranu málotriednych škôl,“ vysvetlil Sme europoslanec. V rámci jazykovej autonómie Strana maďarskej komunity navrhuje, aby dvojjazyčné tabule neboli len na začiatku a na konci obce, ale napríklad aj na zastávkach v nej. Na každom úrade na národnostne zmiešanom území by mal byť tiež jeden úradník, ktorý hovorí jazykom národnostnej menšiny. SMK tiež požaduje kultúrnu autonómiu. Súčasťou konceptu je aj návrh na prepracovanie administratívneho rozdelenia Slovenska na šestnásť žúp, ako pôvodne navrhoval splnomocnenec pre územnú správu vo vládach Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) Viktor Nižňanský. V rámci nej sa počítalo aj s komárňanskou župou. 

 

Legislatívne by plán autonómie chcela SMK presadiť najskôr po parlamentných voľbách v roku 2016. Europoslanec verí, že sa strana dostane do parlamentu. Portál bumm.sk napísal, že tento plán má SMK pripravený dlhšie, no nechcela ho zverejniť, aby sa informovanie o ich strane pred prezidentskými voľbami a voľbami do europarlamentu neobmedzilo len na túto tému. 

 

„Autonómia ako taká je pre nás neprijateľná,“ reagoval na plán SMK pre Sme hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Práva národnostných menšín na Slovensku sú podľa neho z európskeho hľadiska štandardné vo všetkých oblastiach. „Pál Csáky zabudol alebo nevedel povedať to najpodstatnejšie, ako tento návrh prispeje k tomu, čo potrebuje naše školstvo,“ reagoval na predstaviteľa SMK Michal Kaliňák z ministerstva školstva. „Čím návrh prispeje k vytvoreniu siete kvalitných vzdelávacích inštitúcií?“ pýta sa Kaliňák. 

 

Podobný program menšinovej politiky ako SMK má pod názvom Vízia 2016 aj strana Most-Híd. Strana ho predstavila minulý rok. Novozvolený europoslanec za Most József Nagy vraví, že cieľom ich vízie je hlavne zastaviť asimiláciu národnostných menšín na Slovensku. 

 

Školskú a kultúrnu samosprávu a jazykové práva považujú za tri najpodstatnejšie veci, ktoré pomôžu zachovať identitu. „Nemyslíme si, že tomu pomôže územná samospráva, skôr to bude problémový prvok,“ hovorí Nagy. 

 

Územná samospráva podľa neho nepripadá do úvahy aj preto, že maďarská menšina na Slovensku nežije na kompaktnom území a väčšina žije na zmiešanom. 

 

V jazykových právach sa Most-Híd podľa Nagya prikláňa k návrhu SMK. Prioritou strany v tejto oblasti je však podľa neho zlepšenie vyučovania slovenského jazyka na národnostných školách. Ide o to, aby sa zohľadňovalo, že pre ich žiakov nie je slovenčina materinským jazykom. 

 

Rozhodovanie o existencii najmä málotriednych škôl by podľa Nagya malo byť v kompetencii samosprávy. Nemusí byť na to podľa neho vytvorená samosprávna národnostná jednotka, ako navrhuje SMK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona