SMK: Aj na Slovensku by mal platiť princíp dobrovoľníctva

NETKY.SK • 19 September 2015, 07:05 • 2 min
SMK: Aj na Slovensku by mal platiť princíp dobrovoľníctva

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) sa pripojila k tým, ktorí vládny kabinet Roberta Fica obviňujú z ignorantského postoja voči obyvateľom Gabčíkova a nesúhlasu s umiestnením dočasných rakúskych azylantov v ich meste.

slovakia

left justify in out

Predseda SMK József Berényi v tejto súvislosti poukázal na to, že ak sa vláda odvoláva na dobrovoľný princíp pomoci v prípade povinných kvót v rámci EÚ, mala by rešpektovať dobrovoľníctvo aj v rámci SR. "Od slovenskej vlády očakávame, aby zaručila aspoň bezpečnosť obyvateľov Gabčíkova, keď názor a vôľu miestnych obyvateľov nerešpektovala," uviedol predseda SMK.

 

Slová o ignorancii vôle obyvateľov Gabčíkova zo strany vlády už dnes vyslovili predstavitelia strany SaS. Podľa nich mala vláda, vzhľadom na odmietavý postoj obyvateľov Gabčíkova v miestnom referende, dočasných rakúskych azylantov umiestniť na inom mieste.

 

Do Gabčíkova vo štvrtok (17.9.) prišlo 24 dočasných rakúskych azylantov, ide predovšetkým o mužov zo Sýrie. Podľa šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka Slovensko už dlhodobo odmieta systém povinného prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie, ktorý považuje za nesprávny. Súhlasí však s dočasným poskytnutím ubytovacích kapacít na Slovensku pre žiadateľov o azyl v Rakúsku, s ktorým uzavrelo aj príslušnú dohodu.

 

"Prvých 24 žiadateľov o azyl z Rakúska prišlo na Slovensko, kde im je poskytnuté ubytovanie a strava s tým, že rakúska strana sa bude naďalej starať o samotnú azylovú procedúru a o samotných migrantov. Pred ukončením azylového konania sa títo žiadatelia o azyl vrátia naspäť do Rakúska," povedal vo štvrtok (17.9.) Kaliňák.

 

Minister vnútra bezpečnostné riziká v Gabčíkove neočakáva. "Sú informovaní, že ak by došlo k porušeniu pravidiel, veľmi riskujú udelenie azylu v Rakúsku a veľmi ľahko by mohlo dôjsť k skončeniu procedúry," uviedol. Slovensko môže taktiež v prípade akýchkoľvek pochybností vrátiť týchto ľudí späť do Rakúska. Dočasní rakúski azylanti môžu priestory zariadenia opustiť.

 

Slovensko však prijalo určité opatrenia, ako je zvýšenie počtu policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove či vybudovanie kamerového systému v obci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona