Začnite sa smiať, smiech je liek pre telo aj dušu

NETKY.SK • 24 September 2015, 10:06 • 2 min
Začnite sa smiať, smiech je liek pre telo aj dušu

BRATISLAVA - Veselí ľudia, s úsmevom na perách majú život ľahší. Lepšie znášajú problémy a vyrovnaná psychika sa odráža aj na ich fyzickom stave. Smiech si tak získal veľkú pozornosť psychológov, pričom vznikli mnohé zaujímavé štúdie, ktoré jeho účinky potvrdzujú. Humor je súčasťou nových metód na zvládanie stresu, bolesti, smútku a iným psychických porúch.

slovakia

left justify in out

Princíp je jednoduchý: Pri smiechu sa uvoľnia svaly, cievy sa rozšíria, oči sa zvlhčia, tkanivá sa lepšie okysličia a telo vylučuje hormóny šťastia - endorfíny. Smiech okrem iného navyše stimuluje imunitný systém a vytvára analgetický efekt, ktorý zmierňuje bolesť. Základným kameňom účinku smiechu je uvoľnenie napätia a odbúravanie stresu, ktorý zrýchľuje starnutie. Smiech je výbornou prevenciou proti úzkosti, melanchólii a depresii, pretože na určitý čas oslobodzuje od negatívnych myšlienok, ktorých sa nevieme inak zbaviť. Terapia smiechom sa veľmi odporúča pri syndróme vyhorenia, ktoré môže dôsledkom času a vysokej záťaže nastať v akomkoľvek povolaní.

 

Smiech zvyšuje aj pracovný výkon. Veselá a uvoľnená myseľ prospieva k rozširovaniu emocionálneho vnímania, predstavivosti a kreativite. Jeden z výskumov dokázal, že šťastní zamestnanci sú o 108% aktívnejší ako ich smutní kolegovia a nebývajú tak často chorí. Niektorí manažéri túto teóriu overili v praxi vo vlastných firmách. Šťastné pocity zamestnancov sa snažili vedome stimulovať spoločnými aktivitami (napríklad výstava fotografií z dovoleniek), vytvorením dobrej atmosféry, prístupom v komunikácii či okolitým prostredím. Pozorovali najmä zlepšenie medziľudských vzťahov, jednoduchšie prekonávanie prekážok a kreatívnejšie nápady. Viacerí úspešní ľudia hovoria, že úspechu vďačia za to, že robia len to čo ich baví, pričom pozitívnym výsledkom ich práce prisudzujú nadšenie, ktoré do práce vkladajú.

 

Niektoré firmy dokonca zamestnávajú aj interného psychológa, ktorého úlohou je zamedziť frustrácii, psychickej vyčerpanosti či kolektívnym konfliktom. Viac humoru by sa zišlo aj na školách. Veľa štúdii dokázalo, že pri uvoľnenej atmosfére sú žiaci pozornejší, bystrejšie rozmýšľajú a majú väčší záujem o komunikáciu a zapájanie sa do diskusii. Je totiž dokázané, že stres blokuje pamäť, obmedzuje pozornosť a bráni prijímaniu nových poznatkov. 

 

Cestou  šťastiu je pocit vďačnosti, ktorí u mnohých ľudí často absentuje. Nevážia čo majú, a stále sú nešťastní z toho, čo nemajú. Psychológovia odporúčajú aby si človek na konci dňa zhrnul (v hlave či na papier) veci alebo udalosti, ktoré počas dňa vnímal pozitívne, kedy aj nešťastní ľudia častokrát prídu na to, že mali za sebou vlastne úspešný deň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies