SME.SK: Hlas exšéfa nitrianskej prokuratúry nahral imitátor

NETKY.SK • 12 November 2013, 19:28 • 2 min
SME.SK: Hlas exšéfa nitrianskej prokuratúry nahral imitátor

BRATISLAVA - Na nahrávkach, ktoré mali potvrdzovať úplatkárstvo na nitrianskej prokuratúre v roku 2008, nie je hlas vtedajšieho šéfa nitrianskej krajskej prokuratúry Jozefa M., píše portál sme.sk.

slovakia

left justify in out

„Do konania bola pribratá znalecká organizácia, ktorá na základe expertízy dospela okrem iného k záveru, že hlas muža, ktorý je na nahrávkach oslovovaný ako „doktor“, nepatrí JUDr. J. M.,“ povedala portálu Andrea Dobiášová z policajného prezídia. Polícia po tom, ako dostala znalecký posudok, zadržala Jána K. Práve tento muž jej údajne odovzdal v lete kompromitujúce nahrávky proti Jozefovi M. a sám v nich vystupuje. Z policajných zdrojov vyšla v auguste informácia, že Jozef M. sa údajne ešte v roku 2008 podieľal na vykonštruovaní obvinení z krátenia dane proti štyrom mužom, je medzi nimi aj kontroverzný podnikateľ Jozef M. Za to údajne vtedajší šéf prokuratúry dostal peniaze od podnikateľovho strýka Viliama M., ktorý je obvinený z viacerých vrážd. Nahrávky, ktoré mali úplatkárstvo potvrdzovať, zverejnil denník Nový Čas.

Ako píše portál, u Jána K. urobili policajti domové prehliadky aj prehliadky iných priestorov. „J. K. v rámci vyšetrovacích úkonov spolupracoval,“ dodala Dobiášová. Na ďalší deň, 7. novembra, muža obvinili zo zločinu marenia spravodlivosti. Sudca Okresného súdu v Topoľčanoch ho zobral do vyšetrovacej väzby. „Priznal sa pred sudcom, že dal vyrobiť kompronahrávky,“ povedal pre sme.sk na adresu obvineného Jána K. hovorca nitrianskeho krajského súdu Mário Pivarči. „Obvinenie Jána K. súvisí s prípadom bývalého krajského prokurátora v Nitre,“ potvrdil Marián Sipavý, hovorca krajskej trenčianskej prokuratúry, ktorá vec dozoruje. Vyšetrovateľ zo zločinu marenia spravodlivosti obvinil aj Róberta B. a Františka U.

Ján K. podľa zdroja sme.sk vypovedal, že dal kompromitujúce nahrávky vyrobiť na základe objednávky Františka U. Ten údajne zaplatil 10-tisíc eur. „Hlas prokurátora“ údajne nahral Róbert B, oboch podľa portálu stíhajú na slobode. Bývalého šéfa nitrianskej krajskej prokuratúry Jozefa M. (65) v auguste obvinili z prijímania úplatku. Hlavným dôkazom boli vraj práve kompromitujúce nahrávky. Podľa informácií sme.sk je Jozef M. stále obvinený, napriek priznaniu Jána K. Na otázku, či vyšetrovateľ uvažuje nad zrušením jeho obvinenia, sme.sk odpoveď z policajného prezídia nedostalo.

Sme.sk pripomína, že bývalí kolegovia Jozefa M. už v čase zverejnenia nahrávok spochybnili, že je na nich „šéfov hlas“. „Celé je to vykonštruované. Mal povesť neúplatného prokurátora, nikdy by sa nestretol s vagabundom,“ povedal v auguste bývalý kolega Jozefa M. Nový čas vtedy napísal, že je vypracovaná predbežná expertíza, ktorá hovorí o zhode hlasu osoby vystupujúcej na záznamoch s hlasom exprokurátora. Ako sme.sk už spomenulo, znalec vyvrátil, že je nahrávke hlas Jozefa M.

Jozef M. bol šéfom nitrianskej krajskej prokuratúry od jej vzniku, dnes je na dôchodku. Z prokuratúry odišiel začiatkom roka 2011, keď ho odvolal bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka – urobil tak len pár dní pred svojím odchodom z funkcie. Odvolanie do Nitry Jozefovi M. doručil šofér Generálnej prokuratúry, dodáva sme.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona