Smeru-SD neprešiel presun pôžičky Grécku a zúženia imunity na september

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:28 • 2 min
Smeru-SD neprešiel presun pôžičky Grécku a zúženia imunity na september

Smeru-SD neprešiel presun pôžičky Grécku a zúženia imunity na september

slovakia

left justify in out

img

Opozičnému Smeru-SD sa nepodarilo presunúť na september rokovanie o pôžičke Grécku ani o vládnych návrhoch novely Ústavy SR a Trestného poriadku, ktorých cieľom je zúženie poslaneckej a sudcovskej imunity. Návrh na zmenu programu štvrtej schôdze Národnej rady (NR) SR v novom volebnom období predložil na jej začiatku šéf poslaneckého klubu najsilnejšej opozičnej strany Pavol Paška.
      Podľa neho je nelogické, aby sa o veriteľskej zmluve o poskytnutí pôžičky Grécku rokovalo predtým, ako bude známa správa o plnení podmienok ozdravného plánu zo strany tejto vysoko zadlženej juhoeurópskej krajiny. "Žiadam vás, aby sme tento proces nedramatizovali a netraumatizovali slovenskú verejnosť a aby ste presunuli tento bod na september, kedy bude známe plnenie týchto podmienok," argumentoval Paška.
      Novely, ktorých cieľom je zúženie poslaneckej a sudcovskej imunity, by sa mali podľa neho tiež presunúť až na ďalšiu schôdzu, keďže nová vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) získala dôveru parlamentu, a tým aj zákonodarnú právomoc až dnes. "Podľa mnohých právnych názorov je porušená ústava tým, že vláda získala zákonodarnú iniciatívu pred chvíľou vyslovením dôvery, a preto neboli dodržané zákonné lehoty na predloženie zákonov, ktoré idú štandardným legislatívnym procesom," upozornil Paška.
      Predseda NR SR a druhej najsilnejšej koaličnej strany SaS Richard Sulík s tým však nesúhlasil. "Nechal som vypracovať právnu analýzu, ktorá vraví, že tak ako je to navrhnuté, je to v súlade s ústavou a ďalšími normami," reagoval. Ani jeden z opozičných návrhov nepodporila nadpolovičná väčšina prítomných poslancov a zákonodarcovia tak schválili program štvrtej schôdze tak, ako bol pôvodne navrhnutý.
      Celkovo sa budú poslanci zaoberať 12 bodmi. Vládny kabinet predložil návrh na opätovný vznik ministerstva životného prostredia či zmenu Ústavy SR za účelom zúženia poslaneckej a sudcovskej imunity. Hovoriť sa bude aj o pristúpení SR k novému európskemu mechanizmu záruk (EFSF) v celkovom objeme 750 miliárd eur, ktorý by mal v budúcnosti pomôcť krajinám vo finančných ťažkostiach podobných súčasnej situácii v Grécku. Tejto krajine by malo Slovensko požičať počas nasledujúcich troch rokov 816 miliónov eur, s čím však nová vláda nesúhlasí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies