Smernica Európskej komisie skôr napomáha terorizmu

NETKY.SK • 25 November 2015, 14:28 • 2 min
Smernica Európskej komisie skôr napomáha terorizmu

BRATISLAVA - Návrh smernice Európskej komisie (EK), ktorá v reakcii na nedávne teroristické útoky v Paríži chce radikálne obmedziť predaj a držanie legálnych zbraní občanov EÚ, je v priamom rozpore s ústavami jednotlivých členských štátov a teda aj s Ústavou SR.

slovakia

left justify in out

Uviedol to pre TASR člen predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní - Legis Telum Ľudovít Miklánek. "Návrh smernice hovorí o plošnom zákaze nielen predaja, ale aj držania. Uvádza, že všetky zbrane, ktoré menuje ako zakázané, vyvlastní od ich súčasných vlastníkov, ktorí ich nadobudli v súlade so zákonom. Definícia skupiny zakázaných zbraní je postavená veľmi vágne a prakticky do nej možno zaradiť skoro všetky samonabíjacie zbrane. Rovnako je v priamom rozpore s ústavami jednotlivých členských štátov, a teda aj s Ústavou SR. Hovorí o zhabaní a zlikvidovaní aj všetkých zberateľských zbraní daných kategórií. Ponechať si ich budú môcť iba múzeá, ale budú ich musieť úplne znehodnotiť," vysvetlil ďalej Miklánek.

 

Na otázku, ako by sa prijatie smernice EK dotklo legálnych vlastníkov zbraní uviedol: "V prvom rade ľudia, ktorí musia byť bezúhonní, spoľahliví pre políciu, mať požadovaný zdravotný stav a pravidelne chodiť na psychotesty, budú zo dňa na deň kriminalizovaní a majetok, ktorý legálne nadobudli a zdanili, im bude zhabaný bez náhrady. Úplne zaniknú niektoré disciplíny dynamickej streľby, kde slovenskí reprezentanti dosahujú úspechy po celom svete. Ďalej to znamená koniec zbierok, nakoľko jediná šanca zachovať ich hodnotu pre majiteľa bude predaj mimo EÚ, inak ich bude musieť nechať buď zlikvidovať alebo znehodnotiť tak, že ich hodnota bude zlomková proti súčasnej".

 

Pritom zdôraznil skutočnosť, že ani jeden teroristický čin nevykonala osoba, ktorá by bola držiteľom nejakého povolenia na držanie zbraní. Ani jeden z týchto činov nebol vykonaný legálne vlastnenou strelnou zbraňou.

 

"Opatrenia EK sú zamerané proti skupine osôb, ktorú už dnes dostatočne monitorujú a schvaľujú polície jednotlivých krajín a s predmetnými činmi nemá vôbec nič spoločné. Výsledkom tohto plošného zákazu bude nárast čierneho trhu a počtu nelegálnych zbraní. Princíp ochrany obyvateľov tým, že ich spraví EÚ bezbrannými, je scestný. Keď sa pozrieme, kde sa stali tieto teroristické činy, bolo to v krajinách a na miestach, kde sú zbrane už dlho zakázané. Logicky, zločinec si hľadá čo najbezbrannejšiu obeť. Takže toto opatrenie terorizmu skôr napomáha," povedal Miklánek.

 

Na Slovensku je v súčasnosti približne 147.000 držiteľov zbrojných preukazov. Tento počet neustále klesá, nakoľko sa podľa Miklánka podmienky získať ho stále sťažujú. Počet registrovaných zbraní a ich hlavných častí je v SR zhruba 270.000 a stagnuje. Združenie Legis Telum funguje od roku 2009 a do dnešného dňa má takmer 1000 členov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies