Smernica EK o zbraniach nerieši problém čierneho trhu

NETKY.SK • 18 Február 2016, 11:32 • 2 min
Smernica EK o zbraniach nerieši problém čierneho trhu

BRATISLAVA - Navrhovaná nová smernica Európskej komisie, ktorá sprísňuje podmienky legálneho držania zbraní podľa ministerstva vnútra nerieši hlavný problém v rámci bezpečnosti, ktorým je nelegálny predaj zbraní na čiernom trhu.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v Návrhu predbežného stanoviska k návrhu smernice Európskeho parlamentu a Rady o kontrole získavania a vlastnenia zbraní. Dokument predložil rezort vnútra do medzirezortného pripomienkového konania.


Návrhy komisie podľa ministerstva "z pohľadu vecnej analýzy neriešia problematiku ochrany civilného obyvateľstva pred hrozbou použitia strelných palných zbraní v kontexte teroristických útokov. Návrh nie je zameraný na riešenie podstaty problému, ktorou je nelegálny, čierny trh so zbraňami ako hlavný zdroj zbraní pre páchanie trestnej činnosti". Rezort vnútra pripomína, že teroristické útoky z minulosti boli spravidla spáchané nelegálne držanými strelnými zbraňami.

 

"Zastávame názor, že v konkrétnych prípadoch ide najmä o nelegálne nadobudnuté zbrane (útočné pušky a samopaly), ktoré boli získané na čiernom trhu v originálnom stave alebo podomáckou úpravou niektorých zbraní, najčastejšie expanzných," uvádza sa v stanovisku.

 

Snaha EK by preto podľa ministerstva mala smerovať k účinnejšiemu boju proti obchodovaniu s nelegálnymi zbraňami, nakoľko súčasným problémom sa nezdajú byť legálne držané zbrane, ale práve narastajúci priestor pre predaj nelegálne držaných zbraní, respektíve úprava deaktivovaných zbraní na zbrane plne funkčné a obchodovanie s nimi.

 

"Prísnejší režim držby zbraní či znemožnenie držby niektorých kategórií zbraní môže viesť ešte k väčšiemu rozvoju čierneho trhu so zbraňami vrátane predaja cez internet," konštatuje dokument.


Jedným z dôsledkov zavedenia smernice by podľa rezortu bola aj kriminalizácia legálnych držiteľov a zberateľov zbraní. "Zastávame názor, že nemožno kriminalizovať legálnych zberateľov ako potenciálny zdroj nelegálnych zbraní, rovnako ako aj ostatných legálnych držiteľov zbraní," uvádza sa v stanovisku. Navrhovaný zákaz by podľa rezortu vo svojej podstate zlikvidoval aj držbu samonabíjacích zbraní medzi športovými strelcami a poškodil toto športové odvetvie.

 

"Za rovnako významný považujeme aj ekonomický dopad na výrobcov a predajcov zbraní, pretože v takomto prípade by išlo o zásah do súkromného vlastníctva," dodáva v stanovisku ministerstvo vnútra.


V reakcii na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra minulého roku navrhla Európska komisia prijať smernicu, ktorá by zavádzala plošný zákaz samonabíjacích (poloautomatických) zbraní, ktoré vznikli úpravou zo samočinných (plne automatických), ďalej zákaz samonabíjacích zbraní, ktoré sa podobajú na samočinné zbrane a tiež zákaz znehodnotených zbraní, ktoré vznikli úpravou zo samočinných. Návrh vyvolal silnú kritiku vlastníkov zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona