Smerák Muňko kritizoval Rómov, Poliačik ho označil za rasistu

NETKY.SK • 30 Január 2014, 11:45 • 2 min
Smerák Muňko kritizoval Rómov, Poliačik ho označil za rasistu

BRATISLAVA - Keď niekto siahne na Róma, hneď sa skúma, či neboli porušené jeho práva, hneď je z toho škandál.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na mimoriadnej parlamentnej schôdzi poslanec Smeru-SD Dušan Muňko, ktorý je zároveň šéfom Sociálnej poisťovne. Pýta sa, prečo tí istí ľudia, aktivisti, ktorí robia škandál po útoku na Róma, nerobia rovnaký škandál, keď Róm vytiahne sekeru na policajta alebo keď Rómovia prepadávajú dôchodcov. Opozícia ho za jeho slová obvinila z rasizmu.

Muňko poukázal na to, že počet Rómov neustále narastá, bude podľa neho problém ustrážiť ich kriminalitu a tiež ich uživiť. Aktivistom, ombudsmanke Jane Dubovcovej aj opozícii vyčítal, že sa zastávajú Rómov, z ktorých niektorí páchajú kriminalitu, útočia na iných. "Obete takýchto trestných činov majú iný názor na zaobchádzanie s Rómami ako aktivisti či ombudsmanka," vyhlásil v pléne.

Zároveň sa pýtal, "prečo aktivistov a ombudsmanku netrápi tehla v okne policajného auta". Zdôraznil, že ombudsmanka nie je len ochrankyňou práv Rómov, ale aj pre ostatných ľudí, aj pre policajtov, na ktorých Rómovia útočia pri výkone ich práce. Muňko poukázal aj na situáciu Oskara Dobrovodského, ktorý má dlhodobo problém s neprispôsobivými susedmi. Muňko opozíciu obvinil z vytĺkania politického kapitálu z témy a že takto otvárajú dvere Marianovi Kotlebovi do parlamentu.

"Kotlebu už nie je treba v parlamente, otvorený rasista práve dorozprával," reagoval na Muňkovo vystúpenie poslanec SaS Martin Poliačik. Zdôraznil, že keby Muňko nemal poslaneckú imunitu, jeho vyjadrenia by boli na trestné stíhanie. "Vám nie je hanba? Toto bol slovník '39. roku v Nemecku," doplnil Poliačik, ktorý odmieta dávať všetkých Rómov do jedného vreca a nazývať všetkých z nich kriminálnikmi. "Vy ste mali jeden neofašistický prejav," reagoval na Muňkovo vystúpenie šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Rómsky splnomocnenec a poslanec za OĽaNO Peter Pollák je z Muňkovho prejavu sklamaný. "Tieto slová prispeli k radikalizácii. Zločincov nájdete aj v osade, aj v tomto parlamente, nie je správne označovať všetkých v osadách za zločincov," vyhlásil Pollák. Dodal, že ak niekto takto hovorí o rómskom etniku ako celku, tak ho to uráža. "Ja nie som žiadny zločinec," zdôraznil.

Muňko po kritike opozície ponúkol poslancom týždeň bývania v susedstve neprispôsobivých občanov. Nazdáva sa, že niektorí zákonodarcovia by tam týždeň nevydržali, ale ak áno, tak po tomto týždni by hovorili rovnako ako on dnes.

Miroslav Kadúc z OĽaNO upozornil, že mimoriadna schôdza nie je o Rómoch či policajných zásahoch v osadách, ale o tom, že vláda ignorovala verejnú ochrankyňu práv, ktorá je tu tiež pre ľudí. "Znevažujú pozíciu ombudsmanky. Konanie vlády voči inštitúcii je podkopávanie demokracie. Vláda odkazuje, že tí, ktorí potrebujú pomoc, nebudú vypočutí," doplnil podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Odmieta hádzanie všetkých Rómov do jedného vreca, poukázal na pozitívne príklady z osád.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies