Smeráci vyzývajú Galka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 16:30 • 2 min
Smeráci vyzývajú Galka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu

BRATISLAVA - Členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva vyzývajú exministra obrany a poslanca SaS Ľubomíra Galka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Dôvodom je, že o kauze údajného tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS) v rokoch 2006 až 2010 vedel dva roky a napriek tomu nekonal.

slovakia

left justify in out

Poslanci za Smer-SD na tlačovej konferencii pustili aj videozáznam s vyjadreniami autora správy o údajnom tunelovaní Vladimíra Suchodolinského, ktorý povedal, že Galko bol o prípade informovaný. Na pokračujúcom zázname Galko na novinársku otázku, či teda o tom vedel, odpovedá, že by zachádzal do podrobností, a to nie je podstatné.

"Dôrazne vyzývame pána Galka, aby vyvodil voči sebe samému politickú zodpovednosť za to, čo bolo vidno na videu a aby sa vzdal mandátu poslanca NR SR. Je preukázateľné, že dlhodobo o celej veci vedel, mal informácie a nekonal. Ak mal informácie o podozrení z trestnej činnosti, bola jeho občianska povinnosť takúto trestnú činnosť oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. Neoznámenie trestného činu je rovnako trestným činom," upozornil člen výboru Tibor Lebocký (Smer-SD).

Poslanec zároveň pripomenul, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) členom výboru už v lete 2012 v rámci informácie o projekte zlúčenia VSS a Vojenského obranného spravodajstva (VOS) oznámil, že v budúcnosti po zlúčení služieb bude riaditeľom novovzniknutého Vojenského spravodajstva (VS) jeden z dvojice vtedajších šéfov VOS a VSS, teda Ľubomír Skuhra a Róbert Tibenský. "Teda Galko už vtedy vedel, kto bude riaditeľom VS. Napriek tomu nemal žiadne pripomienky, ani na jednom výbore sa voči nim nevyjadril a podľa toho, čo sme videli, je zrejmé, že už vtedy mal k dispozícii informácie, ktoré mal riešiť. On to neurobil a dva roky to neriešil. Teraz tu hrá politické divadlo, snaží sa hádzať politickú špinu na niekoho iného, my to považujeme za nehoráznosť," povedal Lebocký.

Na otázku, či nemal skôr konať aj minister Glváč, ktorý o prípade tiež dlhšie vie, Lebocký odvetil, že minister sa o tom dozvedel výrazne neskôr, ako mohol zasiahnuť.

Galko následne v reakcii zopakoval, že vo videu chýbala časť, že po tom, ako sa o prípade dozvedel, prikázal vyšetrovanie. "Odmietam takúto hru, že som nekonal, naopak, konal som," deklaroval. Na margo výčitiek, že proti Skuhrovi ani Tibenskému nenamietal, odvetil, že bolo zbytočné radiť v Glváčovi v personálnych otázkach. "On veľké množstvo ľudí, ktoré ja som dal z rezortu preč, vrátil naspäť. Ťažko som mohol predpokladať, že sa bude radiť mojimi radami," tvrdí poslanec. Galko tiež zdôraznil, že v tom čase si aj s premiérkou mysleli, že trestné oznámenie, ktoré Tibenský údajne dal, bolo prešetrované.

Podozrivé sa Galkovi zdá správanie člena kontrolného výboru Daniela Duchoňa (Smer-SD), ktorý bol štátnym tajomníkom na ministerstve obrany v čase, keď malo k údajnému tunelovaniu dochádzať a v súčasnosti šéfuje parlamentnému finančnému výboru. "Môžem čestne prehlásiť, že hneď na prvom sedení výboru k tomuto prípadu bol neuveriteľne nervózny, triasol sa mu hlas aj ruky a nechcel nič prijať. On bol ten spúšťač, na základe ktorého Smer-SD neodhlasoval, aby Generálna prokuratúra SR informovala o krokoch v šetrení prípadu. Možno aj odtiaľ plynie nejaká nervozita. To, ako sa správal, takto sa správajú spolupáchatelia. To je môj pocit," dodal Galko.

 

 

Video: SME



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies