Smer zamietol škôlky od štyroch rokov

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 12:33 • 2 min
Smer zamietol škôlky od štyroch rokov

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD dnes v parlamente zamietol novelu školského zákona, ktorou chceli poslanci za SaS zaviesť povinnú predškolskú dochádzku od štyroch rokov dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Základom rómskej reformy by malo byť uzákonenie povinnej predškolskej výchovy pre všetky deti, tvrdia predkladatelia Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. Právna norma mala zrušiť nulté ročníky v základných školách a rozšíriť financovanie predškolskej výchovy tak, aby rezort školstva poskytoval finančný príspevok na dva ročníky predškolskej výchovy namiesto súčasného jedného. "Na Slovensku oproti zvyšujúcemu sa trendu detí, ktoré chodia do predškolského zariadenia v krajinách EÚ, klesá počet detí, ktoré chodia do predškolského zariadenia," argumentovala Nicholsonová. Kým napríklad v roku 2008 na Slovensku navštevovalo škôlky 79 percent štvorročných detí, v Taliansku to podľa nej bolo 99 percent, vo Veľkej Británii 98 percent a vo Francúzsku 100 percent detí. Problémom podľa poslankyne je, že predovšetkým deti zo sociálne málo podnetného prostredia do škôlok nechodia. Tie deti, ktoré do škôlok chodia, sú podľa Nicholsonovej vo vyššom veku schopné dokončiť aj stredoškolské vzdelanie, vedia čítať a písať a nemusia ísť na úrad práce. 

"Každý, kto povie, že takýto projekt je drahý a že na Slovensku na to nemáme peniaze, klame," myslí si Nicholsonová. Náklady spojené s návrhom zákona by financovali eurofondy. Z peňazí EÚ by sa podľa nej postavili nové škôlky, ale aj zaplatili ľudia, ktorí by v nich pracovali. V konečnom dôsledku by tak podľa poslankyne pomohli aj zamestnanosti. "Zamestnáme ľudí, ktorých dnes zamestnať nedokážeme, to sú kvalifikovaní pedagógovia a podobne," dodala. 

Celé by to podľa Nicholsonovej fungovalo podobne ako dnes so školami. Každé dieťa, ktoré by dovŕšilo štvrtý rok, by jeho zákonný zástupca nahlásil do spádovej škôlky, kde má dieťa trvalý pobyt. V prípade, že by dieťa pochádzalo z rodiny, ktorá mu poskytuje dostatok podnetov a do škôlky chodiť nepotrebuje, čo by rodič vedel dokázať, rodič by podľa poslankyne ľahko získal výnimku. Ak by rodič dieťa do škôlky nenahlásil a bol by pritom poberateľom dávok v hmotnej núdzi, dávku by mu odobrali. Rovnako by mu odobrali aj prídavok na dieťa, respektíve by mu bol vyplácaný cez osobitného príjemcu. 
Novela zákona by sa týkala približne 25- až 26-tisíc detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies