Smer zablokoval konanie proti Foraiovi

NETKY.SK • 7 Október 2015, 09:24 • 2 min
Smer zablokoval konanie proti Foraiovi

BRATISLAVA – Poslanci Smeru-SD dnes zablokovali konanie na parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií proti dnes už bývalému predsedovi predstavenstva a generálnemu riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s. (VšZP) Marcelovi Foraiovi.

slovakia

left justify in out

Ako povedal po rokovaní výboru jeho predseda Alojz Přidal (KDH) pre agentúru SITA, poslanci Smeru opätovne zneužili svoju väčšinu a zablokovali konanie, s čím zákon nepočíta. „Ukazuje sa, že je nutná novela zákona tak, ako ju navrhovali opoziční poslanci, aby sa v takomto prípade dalo obrátiť na Ústavný súd SR,“ povedal.


Podnet proti Foraiovi podal opozičný poslanec Miroslav Beblavý. Podľa Beblavého totiž VšZP podpísala zmluvy v hodnote 14 miliónov eur s Foraiovou 77-ročnou tetou Annou Sučkovou počas jeho pôsobenia. Má ísť o 69 zmlúv uzavretých so siedmimi spoločnosťami, v ktorých je Sučková buď konateľom, spoločníkom, alebo oboje.

 

Pravdepodobne má byť podľa jeho slov nastrčená. Beblavý sa domnieval, že tým došlo k zneužitiu funkcie a porušeniu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu.


Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) dal podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na preverenie možného konfliktu záujmov Marcela Foraia. Ten odstúpil z funkcie 22. septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies