Smer zablokoval aj 4. pokus opozície rokovať o korupčnej kauze Pandur

NETKY.SK • 3 December 2015, 07:12 • 2 min
Smer zablokoval aj 4. pokus opozície rokovať o korupčnej kauze Pandur

BRATISLAVA - Poslanci vládnej strany Smer-SD ani po štvrtý raz za sebou neumožnili, aby sa na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť rokovalo o medzinárodnej korupčnej kauze Pandur. Kým v prvých dvoch prípadoch nebol výbor uznášaniaschopný pre neúčasť poslancov Smeru-SD a časti opozície, pri treťom pokuse prišli všetci 13 členovia, ale poslanci vládnej strany, ktorí majú väčšinu, za program rokovania nezahlasovali. Tento scenár sa opakoval aj dnes.

slovakia

left justify in out

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) pre TASR povedal, že opozícia bude teraz zvažovať rokovanie o kauze Pandur v pléne parlamentu. Buď iniciuje mimoriadnu schôdzu s témou korupčnej kauzy Pandur alebo dá rovno návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). V prvom prípade totiž hrozí neschválenie programu, pri odvolávaní člena vlády sa však rokovať musí.

 

Opozícia chce hovoriť o bezpečnostných rizikách, lebo v kauze Pandur sa objavuje aj podnikateľ so zbraňami a priateľ premiéra Fica Miroslav Výboh. Lipšic je presvedčený, že práve Výboh je tým Slovákom, ktorý je za túto kauzu v Rakúsku trestne stíhaný.

 

"Toto nie je téma pre brannobezpečnostný výbor. Ministerstvo obrany SR nikdy neplánovalo nakúpiť žiadne obrnené kolesové vozidlá Pandur, nakupovalo české ministerstvo. Nevidím žiaden súvis s prípadným bezpečnostným ohrozením SR," povedal minulý týždeň predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD). Či je pre neho dôveryhodný človek, ktorý obchoduje s rezortom obrany a možno je podozrivý z korupcie, Baška jasne nepovedal. "Ja osobne pána Výboha nepoznám. Tento výbor mal byť o ohrození bezpečnosti pri vyšetrovaní nákupu vozidiel Pandur pre české ministerstvo obrany. SR s tým naozaj nemá nič," dodal Baška.

 

Člen výboru Ľubomír Galko (SaS) vidí pri Výbohovi ten problém, že je to človek blízky premiérovi a s veľkým dosahom na zbrojný priemysel na Slovensku. "Neoficiálna informácia, že je stíhaný v Rakúsku, je natoľko závažná, že by o nej brannobezpečnostný výbor mal vedieť, lebo to môže predstavovať určité bezpečnostné riziko. My ho nechceme súdiť, ale musíme vedieť, či sa to udialo a aký vplyv to môže mať na fungovanie zbrojného priemyslu na Slovensku," uzavrel.

 

Rakúska strana zatiaľ neuviedla, koho trestne stíha, spomína sa len jeden Slovák a jeden Izraelčan. "Mám svoje informácie a vychádzam aj z medializovaných informácií. V tejto kauze sa pohybovali len dvaja Slováci - pán Výboh a pán Fico. Ak nie je obvinený Výboh, tak je obvinený Fico. Ale domnievam sa, že obvinený je Výboh, ktorý bol priamo pri rokovaniach a mal si pýtať 18 miliónov eur," podotkol Lipšic.

 

Premiér vo svojej reakcii už skôr označil vyjadrenia lídrov hnutí NOVA a OĽaNO Daniela Lipšica a Igora Matoviča k vyšetrovaniu nákupu obrnených vozidiel Pandur za výmysly a klamstvá. Označil ich za pošahancov, ktorí ho len oberajú o čas. "Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz," reagoval na vyjadrenia opozičných politikov Fico.

Tí totiž premiéra a Výboha vyzvali, aby povedali, či rakúska polícia v kauze nákupu obrnených vozidiel Pandur Výboha obvinila, alebo nie. "Jediné, čo mi zase vyplýva od týchto pošahancov, že budem musieť podať trestné oznámenie. Zaberajú môj čas, lebo stále na nich musím písať trestné oznámenia. Tárajú, klamú a vymýšľajú si," vyhlásil Fico.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies